Egészség

Gyereket akarsz? – ellenőriztesd a vércukrodat!

A cukorbetegség semmiképpen nem jelent előnyt egy gyermekre vágyó nőknek, de koránt sem kizáró oka a teherbeesésnek és egy egészséges baba világra hozásának. Néhány évtizede még kifejezetten eltanácsolták a diabéteszes nőket a szüléstől, de ma már tudjuk, hogy megfelelő kezelésekkel, innovatív okosgyógyszerek és modern terápiák használatával, valamint gondos odafigyeléssel szinte teljesen kizárhatók az anya és a magzat egészségét veszélyeztető komplikációk.

A diabétesszel élőknek nagyobb odafigyeléssel és rendszerességgel kell élniük mindennapjaikat ahhoz, hogy a betegséggel járó tüneteket, veszélyforrásokat mérsékeljék, de ha az alapvető szabályokat betartják, akkor az életminőségük nem lesz rosszabb egy egészséges emberénél. Igaz ez a gyermekvállalást tervező nőknél is, akik előtt általában ugyanúgy nyitva áll a családalapítás lehetősége, mint bárki más előtt. Tőlük azonban ez a feladat nagyobb körültekintést igényel, és már a tervezett fogamzás előtt intenzív babaváró programba kell kezdeniük. Tehát ha csak lehet, ne “véletlenül” essen teherbe a leendő anyuka, hanem tudatosan készüljön a másállapotra, és a kezelőorvossal konzultálva állítson fel pontos menetrendet.

Gyereket akarsz? – ellenőriztesd a vércukrodat!

Az előzetes babaváró program alappillére, hogy a leendő édesanya igyekszik elérni a lehető legideálisabb anyagcsere-egyensúlyt, és a vércukor értéket a normálishoz a lehetséges legközelebbire állítja be kezelőorvosával együttműködve. Ez 4-8,5 mmol/l között alakul, a vércukorátlagot mutató hemoglobin A1C pedig 6 százalék alatt kell, hogy legyen. Ezenfelül fontos lépés, hogy ha a beteg tablettát szed, azt már jóval a terhesség előtt abba kell hagynia az esetleges magzatkárosító hatások miatt, és el kell kezdenie az inzulinkezelést.

Sajnos a cukorbetegségnek van olyan stádiuma is, amelyben még ma is ellenjavallott a terhesség. Ez elsősorban akkor érvényes, ha a leendő anyukánál előrehaladott vesekárosodás vagy súlyos szemfenéki elváltozások mutatkoznak.

Ha már útban van a baba

A cukorbetegséggel élő nőknek – ha beigazolódott, hogy teherbe estek – nagyon fontos, hogy megfelelő, szakszerű ellátást kapjanak, mégpedig a terhesség lehető legkorábbi fázisától kezdve. Ezért fontos, hogy ha mégis véletlenül, nem tervezett módon következik be egy diabéteszes kismama terhessége, akkor azt minél előbb felismerje, és ha a menzesz a várt időpontjához képest késik, akkor tétovázás nélkül végezzen el terhességi tesztet.

Ha a hír örömteli, és útban van a baba, késlekedés nélkül meg kell szervezni, hogy az édesanya a diabéteszeseknek megfelelő szakorvosi ellátást megkaphassa olyan központokban, ahol az orvosok felkészültek az ilyen esetekre is, és egy helyen megtalálható diabetológus, szülész-nőgyógyász, szemész, és a többi szükséges szakember segítsége is elérhető. Közülük fontos feladat hárul majd a belgyógyászra és a diabetológusra, nekik kell biztosítaniuk a kismama terhesség alatti megfelelő vércukorszintjét. Ez az egészséges anyáknál a terhesség alatt hétköznapi szinthez képest valamivel alacsonyabb, ezért a várandós cukorbetegnél is az a cél, hogy ezt a szintet állítsák be.

Gyereket akarsz? – ellenőriztesd a vércukrodat!

Ez intenzív inzulinkezeléssel jár, ezért a várandós anyának fel kell készülnie arra, hogy napi 1-3 alkalommal közepes hatású inzulint, plusz ezen felül még a főétkezések előtt egy gyors hatású adagot is be kell vinnie a szervezetébe. Folyamatosan kell mérni a vércukorszintet, tehát a kismamának be kell szereznie ehhez egy készüléket, és azt magánál kell tartania, hogy naponta legalább 3-5 alkalommal ellenőrizhesse az értékeit. Szövődménymentes terhesség esetében fontos, hogy hetente egyszer diabetológiai, kéthetente pedig szülészeti ellenőrzésen is átessen.

Ha minden rendben megy, akkor nem kell a diabéteszes kismamának ágyban töltenie az egész terhességét, elég, ha az utolsó hetekben fekszik be a szülészeti intézetbe. A szülés után is intenzív megfigyelés alatt kell tartani az anyukát, néhány napig gyakran kell ellenőrizni a vércukorszint alakulását és ezzel párhuzamosan fokozatosan csökkentik majd a bevitt inzulin mennyiségét, ami hamarosan visszaáll majd a terhességi előtt szintre.

Kinek kell nagyon odafigyelnie?

Fokozott odafigyelésre és ellenőrzésre van szükségük azoknak a gyermeket tervezőknek:
1. akiknek családjában halmozottan fordul elő diabétesz,
2. akiknek korábbi terhességük alatt gestatiós diabetesük volt,
3. akiknek korábbi terhessége “ok nélkül” megszakadt,
4. akiknél a korábbi terhességből született gyermek súlya meghaladta a 4000 grammot,
5. akik elhízottak,
6. akik magas vérnyomásosak,
7. akiknek zsíranyagcsere-zavaruk van,
8. akik fejlődési rendellenességben szenvedő gyermeket szültek,
9. akik harminc évnél idősebbek.

Az orvossal szorosan együtt kell működni

Ha már ismert, hogy a leendő édesanya cukorbeteg, vagy a fenti tényezők valamelyike miatt kockázatosabb számár a gyerekvállalás, akkor rendkívül fontos, hogy szakorvossal konzultálva és annak segítségét igénybe véve járja végig az utat a teherbeesésig és ezt követően a szülésig. Az orvos előírásai ilyen esetekben nem alternatívát jelentenek, hanem szigorúan követendő szabályokat. Ám ezeket az orvossal konzultálva közös döntés alapján érdemes meghozni. Gyógyszeres kezelés esetén tanácsos a legújabb, innovatív okosgyógyszerekre támaszkodni, mert ezek kíméletesebben és hatékonyabban támogatják a cukorbeteget a terhessége során, és az azt követő időszakban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top