Egészség

Ételek, amelyek migrént okozhatnak

Magyarországon több mint egymillióan szenvednek migréntől. A migrénes fejfájást több ok is kiválthatja, ilyen például a stressz, a kialvatlanság, a hormonális változások. Külön figyelmet érdemel, hogy nagyon sok élelmiszer is képes migrénes rohamot okozni.

Ezek közül a legismertebbek: a sajt, a vörösbor és a csoki, de még sok más élelmiszer okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél. Ilyen “problémás” ételek a tannintartalmú növények. A tannin vagy más néven csersav egy polifenol, jellegzetesen száraz, fanyar ízt ad bizonyos növényeknek.
Az összes babféle tartalmaz tannint, így mindegyik lehet okozója a migrénes panaszoknak. A vörösbor is a tannin miatt veszélyes a migrénesekre, bár a borokban levő szulfit is okozhat panaszokat. A szulfitra érzékeny fejfájósoknak az aszalt gyümölcsöket is érdemes kerülniük, hiszen azokat általában szulfittal tartósítják.

Migrénes panaszokat okozhat a tiramin nevű aminosav-származék is, ami több gyümölcsben is megtalálható (szilva, avokádó, banán, citrusfélék), illetve húskészítményekben is jelen van (bacon, virsli). Ez utóbbiak esetében nemcsak a tiramin jelenti a problémát, hanem a különböző tartósítószerek is… Folytatás az Egészség természetesen blogon!

Ételek, amelyek migrént okozhatnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top