Egészség

Mobilapplikációval is beállíthatod az ideális alvás-ébrenlét ciklusodat

A kielégítő alvás nagyon fontos az egészség és a szépség karbantartása szempontjából is. Számos dologgal teheted nyugodtabbá az éjszaki pihenést, és most már olyan mobilalkalmazást is használhatsz, amellyel az ébredést kontrollálhatod, és elkerülheted, hogy kínszenvedés legyen reggel kitápászkodni az ágyból.

Általában nem jó, ha különféle kütyükkel alszik az ember egy ágyban. Az éjszakára bekapcsolva hagyott televízió fénye és alapzaja például lehet, hogy segíti az álomba szenderülést, de akadályozza, hogy mélyen aludj, és igazán kipihend magad. Ugyanez igaz a zenelejátszó szerkentyűkre is. A telefon passzív használata ebből a szempontból kivétel, sőt a legtöbben ébresztőóraként már régóta használjuk is. Néhány jó okostelefon-alkalmazás viszont már nem csupán abban segít, hogy időben ébredjünk, hanem abban is, hogy a felkelés ne legyen gyötrelmes.

Mobil applikációval is beállíthatod az ideális alvás-ébrenlét ciklusodat

A telefon éjjel is dolgozik érted

Ezek az appok azt a jelenséget használják ki, hogy az alvás több különféle ciklusból áll. Mély szakaszok és felületes periódusok váltakoznak az alvás során, és egyedileg meghatározható az az időpont is, amikor a legideálisabb az ébredés. Ebben segíthetnek nekünk azok az okostelefon-appok, amelyek monitoringozzák az alvást, és a mikrofonjukat, a gyorsulásmérőt, valamint a giroszkópot használva “kitalálják” a különféle éjszaki zörejekből és mozgásokból, hogy az alvó ember éppen melyik fázisnál tart. Az éjszaka során begyűjtött információkat a mobilapplikáció elemzi, és egy ébresztőprogram ezek alapján kiválasztja az ébresztésre legoptimálisabb időpontot.

Ez persze nem azt jelenti, hogy délelőtt 10 óra 25 perckor fog felkelteni a masina, ha épp úgy látja jónak. Előre megadhatod, hogy melyik az a legkésőbbi időpont, amikor neked fel kell ahhoz ébredni, hogy az aznapi teendőidet késés nélkül el tudd látni. A telefon pedig ehhez képest állítja be a legideálisabb percet a “keltéshez”.

A telefonnal begyűjtött éjszakai információk a legtöbb applikáció esetében elegendők arra is, hogy hosszú távú elemzést is készítsen a készülék, és megmutassa, hogy átlagosan mennyi időt alszunk, és hogy egyáltalán fordítunk-e elég időt az éjszakai pihenésre. Néhány hét alatt világosan láthatóvá válik ezekből az adatokból, hogy notórius “túlalvók” vagy éppen egészségtelenül keveset szundikálók vagyunk-e, és ehhez képest mennyit kell változtatnunk alvási szokásainkon, hogy az éppen ideális legyen.

Jó tanácsok telefonos ébresztéshez

A mai okostelefonok gyorsan lemerülnek, különösen, ha közben valamilyen program fut rajtuk. Ezért ha valamelyik ébresztőapplikációra hagyatkozva szenderülünk álomba, előtte tegyük a telefont töltőre és a kijelzőjével fordítsuk lefelé. Ez utóbbira azért van szükség, hogy a telefon fényei ne zavarják meg az alvásunkat. Ezenkívül az androidos alvásfigyelő appoknál úgy állítsuk be a telefont, hogy az alkalmazás elindítása után ne zároljuk a képernyőt, mert ekkor leállhat a készülék adatgyűjtése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top