Egészség

Így vészeld át a náthaszezont – tippek a megelőzésre

Ismét influenzás és megfázásos időszak előtt állunk. Íme, néhány tipp, amivel nagyobb eséllyel kerülheted el, hogy ágynak ess betegség miatt.

1. Moss kezet! A legtöbb kórokozót a kézen lapul meg, így ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen most meg a kezed a szappannal. Nemcsak étkezések előtt, hanem mindig, amikor van rá lehetőséged.

2. Kérj megelőző oltást. Az influenzának számtalan variációja létezik, de a legtöbb megelőzhető, ha időben beoltatod magad. Különösen a gyerekek, idősek és terhes nők betegednek meg könnyen, ezért nekik kifejezetten ajánlott a védőoltás.

Így vészed át a náthaszezont – tippek a megelőzésre

3. Készülj fel a hideg időre. A megfázás ellen legjobban a megfelelő, réteges ruházattal tudsz védekezni, de sokszor még így is nehéz kikerülni a náthát. Ha elkapott a kór, akkor légy felkészült, és a házi patikádban raktározz el láz- és fájdalomcsillapítókat, vitaminokat, gyógyteákat.

4. Figyelj a tünetekre. Ha időben észreveszed a jelzéseket, még a betegség rosszabbá válása előtt nekiláthatsz a kezelésnek. Egy egyszerű megfázás enyhébb tünetekkel jár – orrfolyás, köhögés, hőemelkedés –, míg az influenza gyorsabban támad. Ilyenkor láz, végtagfájdalmak, gyengeség és rossz közérzet a jellemző.

5. Vitaminokkal védekezz. A legjobb vitaminforrás mindig a friss gyümölcs, amihez tél közeledtével nehezebb hozzájutni – de nem lehetetlen. Ugyanakkor olyan “téliesített” forrásból is kiválóan tudod pótolni a szervezeted vitaminszükségeltét, mint a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta. Ha egyik sincs kéznél, a patikákban jó hatásfokú vitaminkészítmények vásárolhatók.

Így vészed át a náthaszezont – tippek a megelőzésre

6. Antibiotikummal ne próbálkozz. A megfázás és az influenza vírusos megbetegedés, ezért hiába használsz ellenük antibiotikumokat. Ezzel csak még nagyobb kárt okoznál, mert amikor nincs bakteriális fertőzésed, és mégis antibiotikumot szedsz, azzal növeled annak kockázatát, hogy összeszedj a gyógyszerre rezisztens, veszélyes bacilusokat.

7. Ha már beteg vagy, maradj ágyban! Ne várd meg, hogy a betegség annyira elhatalmasodjon rajtad, hogy már lépni se tudsz. Ha elkapott valamilyen kórság, inkább a kezdeti szakaszában tedd magad “parkoló pályára”, és feküdd ki a betegséget. Így csak néhány napot vesztesz el, ám ha túl későn mész betegszabadságra, akkor 8-10 napot is ágyban tölthetsz, mire felépülsz.

8. Kerüld el, hogy egymást megfertőzzétek. Ha a családban valaki beteg, ne igyatok egymás után, gyakran mossatok kezet, ne tüsszögjetek a másik arcába (használjatok zsebkendőt), és általában fordíts nagyobb figyelmet a higiéniára, mind a beteg családtag, mind a többiek esetében.

9. Gyakran használj természetes immunerősítőket. A méz, a ginzeng, a csipkebogyó tea és még számos más olyan szer, ami közismerten jó immunerősítő, gyakrabban szerepeljen az étrendetekben. Ha az amúgy is vitaminhiányos tél során nem pótolod tudatosan a vitaminokat, és nem erősíted a szervezeted védelmi képességeid, nagy valószínűséggel nem tudod elkerülni a megfázást vagy az influenzát.

10. Igyál több folyadékot. A kiszáradt szervezetet – például a kiszáradt bőrön keresztül – sokkal könnyebben kényszerítik térdre a kórokozók. A szokott mennyiségnél ezért 10-20 százalékkal több folyadékot fogyassz influenzaszezonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top