Egészség

A szextől jobban alszunk – pihenten jobban megy a szex is

A hetvenes években, amikor nyilvános témává kezdett válni a szexualitás és a tudományos körök is bátrabban nyúltak ehhez a kutatási területhez, még nem sokat foglalkoztak a szex és az alvás kapcsolatával. Sokkal fontosabb volt akkoriban a megfelelő fogamzásgátló készítmények és nemi betegségek elleni hatásos gyógyszerek kifejlesztése. Csak érintőlegesen került szóba a szex és a pihentető alvás közötti összefüggés, és akkor is sok kétség és vita övezte az egyes felvetéseket.

Még ma is kételkednek néhányan abban, hogy a szex önmagában hatással van-e az alvási szokásokra, de a legtöbb kutató úgy tartja, hogy az elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás szerepe kifejezetten nagy a gyönyörteljes szexuális életben, és azt sem vitatják, hogy akinek jó a szex, az bizony mélyebben és békésebben alszik. Aki kételkedik, legjobb, ha saját magán végez el néhány kísérletet.

Vigyél rendszert az alvási szokásaidba

Két irányból vághatunk neki a tesztnek. Az első, hogy az alvási szokásainkat szabályozzuk: beállítunk egy állandó alvás–ébrenlét-ciklust, s ehhez tartjuk magunkat. Az ideális az, ha az ébrenlét a nappali órákra esik, mert a fény stimulálja, aktivizálja a szervezetet. Ennél is fontosabb, hogy a napirendben legalább 8, de legfeljebb 8,5 óra alvási idő szerepeljen. Ha kevesebb időt töltünk alvással, nem leszünk kipihentek, ha viszont többet, akkor napközben ernyedtség, fáradékonyság vehet erőt rajtunk. Ezt a napirendet huzamosabb ideig tartani kell, és közben figyelni a hatását. A bioritmusunk beállításával jelentősen javulni fog a teljesítőképességünk, a memóriánk, az emésztésünk, a keringésünk, és ezzel együtt a libidónk is a helyére kerül. Nem csupán jobban kívánjuk majd a szeretkezést, de sokkal jobban és kitartóbban is műveljük majd. Különösen akkor, ha a párunk is betartja ezt a szabályt.

Szexszel ringasd álomba magad

Akik nem érzik magukat különösebben fáradtnak a nap végére, és nem alszanak jól, ráadásul ezzel párhuzamosan a szexuális életük is hevenyészett, rendszertelen, azoknak érdemes a másik oldalról megközelíteniük a kérdést. Ők próbáljanak arra törekedni, hogy minél gyakrabban, akár naponta többször is szeretkezzenek, lehetőleg úgy, hogy az egyik aktus a lefekvés előtt történjen meg, a mert szex közben felszabaduló számos hormon segít mély álomba szenderülni. Persze az ideális alvásidő miatt itt is fontos az időzítés.

A szextől jobban alszunk - pihenten jobban megy a szex is

A szex rendkívül egészséges elfoglaltság: erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, növeli az izmok és ízületek rugalmasságát, oldja a stresszt, kordában tartja a menstruációs ciklust és csökkenti a prosztatabetegségek kialakulásának esélyét. Fizikai előnyei mellett lelki egészségünk fenntartásához is nélkülözhetetlen, hiszen erősíti a kötődést a társunkhoz, biztonságérzetet ad, s ezek hatására érzelmileg kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk.

Így dolgoznak a hormonok

A szexuális aktus során többféle hormon szabadul fel robbanásszerűen a szervezetben: például a dopamin, amely izgalom hatására árasztja el az agy egyes részeit, ezzel szerezve jó érzést. A másik ilyen hormon az oxitocin (más néven “bizalomhormon”), ez a kapcsolatteremtés szempontjából fontos, serkenti a társas kötődés létrejöttét. A szoptatás ideje alatt is ez a hormon szabadul fel, és erősíti a kötődést anya és gyermeke között. Az oxitocin nagyon erőteljes késztetést vált ki a nőkből, hogy a gyermeke mellett lehessen, de ugyanez a hormon szabadul fel benne akkor is, ha a párja szerelmesen megérinti. A szexuális kapcsolat még több oxitocin felszabadulásához vezet, ezért minél gyakoribb az intim együttlét, annál jobban ragaszkodik majd párjához a nő, és annál erősebben vágyik majd a következő együttlétre.

Szeretkezés közben a szervezet prolaktinszintje is megemelkedik, ami számos egyéb mellett az álmosságért és ellazulásért is felelős. A hatása leginkább a férfiaknál látványos, akik szex után másodpercek alatt képesek jóízű álomba merülni, miközben a párjuk a felszabadult oxitocin hatására még igényelné a simogatást és utójátékot. A prolaktin azonban a nők szervezetében is termelődik, és ennek következtében, valamint a fizikai erőkifejtés hatására ők is könnyen és gyorsan el tudnak majd aludni egy kiadós szerelmeskedést követően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top