Egészség

3 jógagyakorlat a hátfájás ellen, amit akár tűsarkúban is végezhetsz

Ülök a gép előtt és gépelek. Én épp írok, te pedig a túloldalon olvasol, és ugyanúgy görnyedsz a monitorod előtt, mint én. Aztán jön a hátfájdalom. Van három remek átalakított jógagyakorlatunk, amit akár tűsarkúban, most azonnal a munkahelyeden is elvégezhetsz.

A számítógépes munka egyik hátulütője, hogy keveset mozgunk közben, és annyira belefeledkezünk a monitorba, hogy észre sem vesszük, de görcsben áll minden izmunk. Ha nagyon hardcore gép előtt ülők vagyunk, akkor keresztbe tett lábbal, előrenyújtott nyakkal, leejtett vállal üldögélünk, amivel csak azt érjük el, hogy előbb-utóbb elgémberednek a tagjaink, estére pedig beleáll a csúz a hátunkba, derekunkba, nyakunkba. Azaz fájunk.

Velem legalábbis így van, ezért örültem meg az alábbi három jógagyakorlatnak, amit tényleg bármikor és bárhol elvégezhetünk. Jó, nem bárhol, például a buszon szerintem nem állnék neki, de a munkahelyemen simán bevetném párszor egy átlagos nap folyamán.

Ez a kutya félig néz le póz

Kis szoknyában persze ne tapizzuk le a földet, és nem a teljes lefelé néző kutyapózt kell megcsinálnunk. Álljunk a falhoz és támaszkodjunk neki két kézzel, vagy ha nincs fal a közelünkben – bár ezt egy irodában erősen furcsállnánk –, akkor elég, ha rátámaszkodunk az asztalunkra. Fordított L betűt formáz a testünk így, ahogy derékből bedőlünk, kinyújtva a hátunkat és derekunkat. Ne felejts el lélegezni, tartsd ki a pózt 10 lélegzésig legalább.

3 jóga gyakorlat a hátfájás ellen, amit akár tűsarkúban is végezhetsz

Félig kicsavart félcsavar póz

A teljes félcsavart pózhoz a földre kéne ülnünk, de most mi ezt nem tesszük, hanem szépen a fenekünkön maradunk a székünkben. Lábak véletlenül sincsenek keresztben. Jobb kézzel megfogjuk a bal térdünket és balra-hátra fordulunk, amennyire csak tudunk, magunk mögé nézünk. Megismételjük ezt a másik oldalra is, és örülünk, hogy a derekunk és nyakunk máris teljesen ellazul.

3 jóga gyakorlat a hátfájás ellen, amit akár tűsarkúban is végezhetsz

Orromat a térdemhez rongybabázom póz

Sosem sikerült még, de nem adom fel, hogy valaha meg tudom érinteni az orrommal a térdemet. A világ legegyszerűbb gyakorlata, amit tényleg bármikor végezhetünk, és sokkal inkább felébredünk tőle, mint egy erős feketétől. Nem kell semmit erőltetni ennél a póznál, ne húzd oda magad izomból a térdedhez, csupán lógj lefelé fejjel, mint egy rongybaba. Hagyd, hogy a vér az agyadba áramoljon és a derekad kicsit kinyúljon közben. Lassan emelkedj fel, miután tízig számoltál, de tényleg lassan, nehogy szédülés legyen a vége. A mozdulatot pedig fejezd be egy hátrafelé vállkörzéssel. Máris ülhetsz vissza és dolgozhatsz – vagy olvasgathatsz – tovább, ellazulva, kinyújtva, boldogabban, mint 5 perccel ezelőtt.

3 jóga gyakorlat a hátfájás ellen, amit akár tűsarkúban is végezhetsz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top