Egészség

Így kell használni az első köztéri defibrillátort Budapesten

Teljesen hihetetlen, de naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Az ő életük megmenthető lenne – talán –, ha valaki megpróbálná újraéleszteni őket.

Az első készüléket a város egyik legforgalmasabb pontján, az Erzsébet téren helyezték el, a tesztüzem az év végéig tart.

A több szervezet összefogásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy minél több közterületen legyen bárki számára elérhető defibrillátor. Utcákon, tereken, strandokon, kikötőkben, állomásokon, forgalmas közterületeken kerülnek fel speciális oszlopokra ezek a készülékek. A magyar lakosság kevesebb mint öt százaléka tud vagy mer életet menteni. Hiába kell a jogosítványhoz, nem tudom, hogy éles helyzetben tudnék-e bármit csinálni, hogy segítsek.

Csabai Edvin, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója és a Vöröskereszt önkéntesei mutatják be, hogyan kell helyesen használni
Csabai Edvin, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója és a Vöröskereszt önkéntesei mutatják be, hogyan kell helyesen használni

Ezen az oldalon szuperul le van írva lépésről lépésre, hogyan kell használni egy ilyen automata defibrillátort. A jó hír, hogy nem lehet vele rosszat csinálni – engem például ez tartana vissza attól, hogy használjam.

Közben az angolok így kampányolnak amellett, hogy mindenki tudja, hogyan kell újraéleszteni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top