Egészség

Tízből kilenc szén-monoxid-érzékelő elbukott a vizsgálaton

Siralmas eredménnyel zárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata.

Kathy Attila az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös, a fűtési szezon előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a közös akció keretében megvizsgált készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott – egyik rosszabb hír, mint a másik.

Elhangzott az is, hogy vizsgálati eredmény nem azt jelenti, hogy az ilyen készülékek kilencven százaléka rossz, mivel az NFH ellenőrei eleve a gyanús termékeket vizsgálták. Ugyanakkor figyelmeztetni szeretnének mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad. Lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid-érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez van magyar nyelvű használati és beszerelési utasítás.
Mindenesetre az NFH megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy 2012-ben még kétszáz ilyen témájú riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat, pedig még alig kezdtek itt-ott fűteni. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt. Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására. A megfelelő szén-monoxid-érzékelő életet menthet – mondta.
 
Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak. Nos, ez is nagyon lesújtó eredmény.
Az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell az érzékelőket, persze nem kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel házilag, mert az a készülékek végét is jelentheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top