Egészség

Obama szigort kér: újabb ebolás megbetegedés Texasban

Újabb ebolás esetet jelentettek Texas államban, ahol az Ebola-fertőzésben meghalt libériai férfi egyik ápolónőjén elvégzett előzetes vizsgálat lett pozitív a hatóságok vasárnapi tájékoztatása szerint.

A dallasi presbiteriánus kórházban dolgozó, meg nem nevezett ápolónő több alkalommal is huzamosabb időt töltött el az elkülönítőben a betegségbe belehalt Thomas Eric Duncan libériai állampolgárral. Pénteken lépett fel nála nem túl magas láz, ezért új feltételezett betegként elkülönítették.


Megerősítés céljából az atlantai járványügyi hatóság (CDC) újabb vizsgálatot végez. 
     

Elkövetett hibákat

Az ápolónő viselt ugyan egészségügyi felszerelést, de szakértők szerint megsértette a biztonsági előírásokat. A mulasztás körülményeinek feltárására irányuló vizsgálat elsősorban a Duncanen alkalmazott vese-dialízis és légúti intubálás különösen fertőzésveszélyes területére összpontosít.
    

A Fehér Ház vasárnap közleményt adott ki, amely szerint Barack Obama elnök elvárja, hogy a szövetségi hatóságok pótlólagos intézkedések bevezetésével biztosítsák az egészségügyi rendszerben a biztonsági előírások betartását.
     

Az új feltételezett beteg állapota stabil. A megelőzés érdekében elkülönítőben helyeztek el egy, az ápolónővel közeli kapcsolatban álló személyt. A dallasi tűzoltóság veszélyes anyagok kezelésére szakosított egysége fertőtlenítette a beteg autóját, lakóházának közös helyiségeit és megkezdte lakásának kezelését is.
   

Számítanak további betegekre

A texasi egészségügyi szolgálat biztosa elmondta, számítottak arra, hogy lehet újabb megbetegedés, ahogy Európában is ezt vetítik előre, de tömeges járványtól egyik helyen sem kell tartani a hozzáértők szerint. David Lakey hozzátette, bővítik a betegséggel foglalkozó dallasi csoportot, és rendkívüli alapossággal igyekeznek majd gátat szabni a vírus további terjedésének. Thomas Frieden, a CDC igazgatója szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban további ebolás betegeket fognak találni.
    

Duncan, akit a mostani járvány során az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizáltak Ebolával, szerdán halt meg Dallasban. Az amerikai hatóságok eddig összesen 48 személyt figyeltek meg, akik érintkezésbe kerültek vele, de a szűrés mostantól kiterjed az egészségügyi dolgozókra is.
    

Négyezer civil, kétszáz orvos

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az idei, Nyugat-Afrikában kitört járvány során több mint 8300-an kapták el a kórt, és több mint 4 ezren haltak már bele. Az eddig megfertőződött 416 egészségügyi alkalmazott közül 233-an nem élték túl a betegséget. Európában és Észak-Amerikában nem kell tömeges járványra számítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top