Egészség

“Biztos menstruál. Hát nem. Csak fog”

A fogamzásgátló tabletta a modern idők talán legkutatottabb gyógyszere. Van, aki méregnek látja, van, aki esküszik rá. Szerintünk felelősen használva, az egyéni kockázatok mérlegelése után, sokak számára jó megoldás. Minden nap bevenni egy tablettát viszonylag kényelmes, azonban sok kérdést vet fel, hogy évekig, évtizedekig szedve ezek a hormonkészítményeket, milyen hatással vannak az egészségünkre.

A fogamzásgátlók kockázatainak és mellékhatásainak igen hosszú a listája, rengeteg apró-cseprő “kellemetlenséget”, de súlyos, akár életveszélyes tüneteket is okozhatnak. Sokan rá sem jönnek, mitől kívánják kevésbé a szexet újabban, vagy miért lesz hirtelen szükség síkosítóra, mitől lesz nehezebb eljutniuk az orgazmusig, és miért változik meg a szaglásuk. Bizony, ezt mind-mind a tabletta okozhatja. Sőt ennél cifrábbat is olvastunk.

A vetélytársakra fókuszálunk?

Egy kis mintán végzett kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy a hormonális fogamzásgátló befolyásolja azt, hogyan ítélünk meg más nőket. Az eredményt publikáló kutatók arra kérték a vizsgálatban részt vevőket, hogy képeken szereplő embereket osztályozzanak vonzerő, szexepil, egészségesség és látszólagos energikusság szerint. Aztán jól összevetették az eredményt a nők fogamzásgátlóinak összetételével.

A következtetésük, hogy minél nagyobb adag ösztrogént tartalmazott egy nő fogamzásgátlója, annál valószínűbb volt, hogy a potenciális versenytársakra fókuszáltak. Egyszóval a tabletta hatással lehet arra, ahogy a nők látják a többi nőt. Szerencsére – és a kis, kontrollcsoport nélküli minta hatására, ahol ráadásul a valós hormonszinteket sem figyelték, csak a tabletták dobozából okoskodtak – azt ők sem állítják, hogy a tablettától a nők féltékenyek lesznek egymásra, és hogy ez a sokszor érthetetlen versengés oka, de az eredmény elgondolkodtató.

Lehet hogy ez erősíti a nők közötti együttérzés sokszor tapasztalható hiányát és már-már abszurd rivalizálását? 

“Jól vagyok. Utállak. Szeretlek. Fagyit akarok. Gyere ide. Húzz el. Narancsok?”

Új pasi régi fogamzásgátlóval jó

A fogamzásgátló tabletta a kapcsolatokba is könnyen bezavarhat. A Psychological Science azt írta le, ha egy új kapcsolatban egy nő épp elkezdi, vagy akár abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését, elégedetlenebb lesz a szexuális életével, mint korábban volt.

A megkérdezettek közül azok a nők élvezték legjobban a szexet, akik nem variáltak, és új partnerük mellett is a régi fogamzásgátlási módszerükkel védekeztek, akár úgy, hogy továbbra sem szedtek semmit, akár úgy, hogy folytatták a korábbi tabletta szedését. Akkor dobjuk ki a tablettát, és megszabadulunk minden nyűgtől? Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. A természetes ciklusunk is épp elég meglepetést tartogat nekünk. 

Az a rémes PMS

Aki nem szed tablettát, annak sem fenékig tejfel az élet. Hallottatok már a gonoszról, a csúf premenstruációs szindrómáról? Hát ez az. Mi is. Sőt szinte mindenki. Tudjátok, ez az a tünetcsoport, ami miatt a nőkre az év bármely napján ráfogják, hogy biztos azért húzta fel magát valamin, mert mindjárt megjön neki.

Persze ettől még létezik a dolog. Ötből négy nőnek ismerős az az érzés, hogy belül egy hang azt sikítja: Állítsátok meg a világot! Most!!! Mert minden bosszant. Semmi nem elég jó, csak jó pofát vágunk hozzá. A legtöbb dolog simán csak ingerel. A világ, az emberek, minden. Pattanásig feszülnek az idegek. Ez az úgynevezett premenstruációs szindróma, a PMS.

“Figyelmeztettelek, hogy PMS-em van, miért közelítesz meg csoki nélkül a kezedben?”

A tablettát szedő nők a megvonásos vérzés miatt kimaradnak ebből az egy mókából. A tünetegyüttes lehet az alapja a közmondásos és sajnos teljesen alaptalanul és igazságtalanul a nők ellen fordítható, mindenre érvként használt “biztos menstruál” kezdetű vádaknak is. Hát nem. Majd fog, és ez előtt gyötörheti a dolog, különböző erősséggel és hosszúságban. A PMS tünetei változatosak, és többnyire még a legsúlyosabb esetben sem láthatóak a kívülállók számára. Lehet, hogy haspuffadás, mellfeszülés vagy enyhe depresszió és szorongás is kíséri a menstruáció előtti hormonális változásokat. Persze nem mindig egyformán erősek ezek a kellemetlenségek, de tény, hogy léteznek. 

Sok nő – akiknél kiszámíthatóan érkezik a tünetegyüttes – gyorsan kiismeri magát, és ennek megfelelően egyrészt pontosan tudja, hány nap múlva esedékes a ciklusa, másrészt mivel tudja, mi a baja, remekül kezeli is annak tüneteit. Most mit tagadjuk: csokival, mert az lényegében orvosság, és segít helyreállítani a tüneteket nagyrészt okozó magnéziumhiányt. Mindent egybevetve az életünkből kiküszöbölhetetlen a hormonszintek ilyesforma játéka.

Napjainkban közben egyre több kutatás irányul a ciklust megállító fogamzásgátlási módszerekre, az ezzel kapcsolatos mellékhatásokra. Tudja fene, lehet, hogy sokan szívesen lemondanának a PMS-ről, de eddig úgy látszik, ha az egyik nyűgtől megszabadulunk, kapunk helyette másikat.

Ti tapasztaltatok magatokon bármilyen furcsaságot vagy mellékhatást a fogamzásgátlótokkal kapcsolatban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top