Egészség

Hogy jobban lássalak – mit tehetek a nagyi látásáért?

A szem egy olyan szervünk, amely az öregedéssel romlik. Ez ellen nincs mit tenni. A fejlődésben lévő gyermek szemén még végrehajthatók olyan beavatkozások, melyek a szemgolyó és szemtengely természetes növekedésével párhuzamosan képes javítani a hibákon, de egy kifejlett szervezetnél már beindul a szem "kopása", romlása, amit legfeljebb lassítani lehet.

Sok idős ember nem szeret panaszkodni, nem vallja be szeretteinek, hogy gyengébb lett, nem akar terhére lenni ezzel a családjának, vagy költségekbe verni őket, mégis ronthat önbecsülésén, életkedvén, amikor észleli az öregedés jeleit. Kedves figyelmesség, ha idősebb hozzátartozóinkat támogatjuk, és mi magunk tisztában vagyunk vele, mi történik a szemükkel az idő múlásával.

Hogy jobban lássalak – mit tehetek a nagyi látásáért?

Jellegzetes időskori tünetek

Az öregedés külső jele a szemhéj bőrének megereszkedése, amit a kötőszöveti rostok megnyúlása okoz. A beesett tekintetet, ami a fáradt küllemet adja az arcnak, a szemgolyó körüli zsírszövet vízvesztesége miatt van. Érdemes időben krémmel kezelni, megfelelő szemüveggel diszkréten takarni, és változtatni korábban megszokott sminkünkön. A különböző bőrfüggelékek, anyajegyek, kinövések kimetszései gyorsan gyógyulnak, ezeket orvossal konzultálva le is szedethetjük.
A leggyakoribb időskori szembetegség, a szemfenéki meszesedés, vagyis a makuladegeneráció, amikor a sárgafolton – ez az éleslátás helye – az ideghártya sejtjeinek pusztulása jelentkezik. Sajnos ennek gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges. Segíteni lehet rajta műtéttel, injekciós vagy lézeres kezeléssel, látásjavító eszközökkel. Ezeket a szakorvos javaslatára végezzük el.

A helyes életmódot a szem is meghálálja

Az időskori szemjelenségek alakulása természetesen függ a genetikától, a korábbi életmódtól, a személy fizikai állapotától is. Utóbbin sokat segíthetünk megfelelő táplálkozással és a szabadban töltött órákkal. Naponta együnk gyümölcsöt és zöldséget, minél nagyobb arányban a sötétsárga és mélyzöld színűeket (kukorica, spenót, kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, brokkoli, kukorica). A szem retinájában megtalálható lutein és a zeaxantin ezekben az élelmiszerekben nagyobb mennyiségben megtalálhatóak. Ezeket az anyagokat direkt a szemet erősítő táplálékkiegészítő vitaminokkal is pótolhatjuk.

Hogy jobban lássalak – mit tehetek a nagyi látásáért?

Ajánlott vizsgálatok

A szem páros szerv, ezért nem olyan könnyű észrevenni, ha egyik kicsit romlik, hiszen egy ideig a másikkal automatikusan próbáljuk korrigálni a látott képet.
Az élesen látó személyek 40-45 éves koruk körül észlelhetik először, hogy olvasáskor, közeli tárgyakra figyeléskor szemük nem tud a megfelelő távolsághoz alkalmazkodni, homályosabban látnak és gyakorta fáj a fejük. Ez a presbiópia, az öregszeműség jelensége. Ez mindenkinél bekövetkezik. Ha eredetileg rövidlátó volt az illető, akkor átmenetileg még örömöt is okozhat ez, mert a távollátásra használt szemüveget elhagyhatják olvasáskor.
40 és 65 éves kor között mindenkinek 2-4 évenként, 65 fölött pedig évente vagy kétévente ajánlott szemvizsgálatra mennie. Megfelelő olvasószemüveggel teljes életet lehet élni ez után is. A szem változásával sajnos a lencséket is cserélni kell. Mindig figyeljünk, hogy kényelmes és sérülésmentes legyen a keret, és ne hagyjuk, hogy a felírt eszköz nélkül erőltessék szemüket, ez időskorban már ronthat az állapoton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top