Egészség

Szemüveges lesz a gyerekem?

A szülőnek fontos felelőssége, hogy felfedezze, ha gyermekének gond van a látásával, és időben segítséget kapjon. Nem elég ilyenkor megfelelő szakorvoshoz vinni, nekünk kell lelkileg támogatnunk, felkészítenünk a szemüveg viselésére, megtanítanunk az ezzel járó tevékenységekre. Fontos, hogy a szülő magabiztos és felkészült legyen, így tudja a kicsivel elfogadtatni ezt a folyton az orrán csücsülő új testrészét.

Mikor menjünk rutinvizsgálatra?

Legtöbb esetben a védőnő és a gyerekorvos magától figyelmezteti a szülőt adott életkorokban, hogy vigye el szemészeti rutinvizsgálatra a kis pácienst. Általában 1, 3 és 6 éves korban mindenképp biztonságos túlesni a szűrésen, de sokan csecsemőkorban is elviszik babájukat a speciális vizsgálatra. Ha előre megbeszéljük a gyerekkel, hogy mi fog történni, akkor nem fog félni, és játékos gyakorlatnak tekinti a szemorvosnál tett látogatást. A vizsgálatok fájdalmat nem okoznak, esetleg a pupillatágító szemcsepp csíphet kicsit, de erre akkor van szükség, ha visszarendelnek minket pontosító vizsgálatokra, és ilyenkor minden tájékoztatást előre megkapunk.

Szemüveg lesz a gyerekem?

Jelek

Soron kívül is forduljunk orvosunkhoz, ha szokatlan jelenséget észlelünk. A szem egy olyan szervünk, ami korral gyengül és romlik, de a gyerekek természetes fejlődése még segíti a kis korban felfedezett eltéréseket, így ezek segítséggel megfelelő irányba korrigálhatók jó eséllyel ki lehet nőni. Mivel páros szervről van szó, nem könnyű rögtön felfedezni, ha valamelyik nem tökéletesen működik. Figyeljünk oda, ha a gyerek sokat dörzsöli a szemét, lassan reagál, hunyorog stb., ha bepirosodik a szem, azonnal menjünk háziorvoshoz, mert ez egyéb fertőzésekre is utalhat.

Miért kapunk szemüveget?

A rövidlátás gyakran csak az iskolakezdéskor derül ki. Ilyenkor kényszerül a gyermek arra, hogy órákon át koncentráltan figyelje a távoli táblát, tanítót. Konzultáljunk a pedagógusokkal, és vegyük komolyan, ha nem jegyzetel eleget, ha gyakran fáj a feje, vagy ha gondot okoz a távolabbi jelek felismerése neki.

Akkor mondhatjuk, hogy valaki éleslátó, ha az érzékelendő testekről érkező fény hátul, a szem látóhártyáján egyesül. Ha a szem törőereje gyenge, akkor a kép a látóhártya mögött keletkezik, akkor távollátásról beszélünk, ellenkező esetben pedig a kép látóhártya előtt jelenik meg, ez a rövidlátás. A távollátók a közeli képeket látják homályosan, míg a rövidlátóknak a távolabbi dolgok maszatolódnak el. Ezeket törési szögeket módosítja a szemüveg, domború illetve homorú, “pluszos”, illetve “mínuszos” lencsével, ezzel segíti, hogy az érzékelt kép éles legyen.

Gyerekeknél még nagyon fontos gyakran ellenőrizni, hogy nincs-e kancsalságra utaló jel. Bármilyen kétely felmerül ezzel kapcsolatban, érdemes rögtön megvizsgáltatni, mert a rendellenesség 6-7 éves korig még eséllyel korrigálható. Ilyen esetben elég gyakran kell vizsgálatra járni, hogy a szem alakulását tudja követni a viselt lencse is, előfordul, hogy néha az egyik üveget letakarva kell hordani.

Szemüveg lesz a gyerekem?

Segíts neki!

Szemüvegesnek lenni azt jelenti, kisebbséghez tartozni. Ez felnőtteknek is okoz nehézségeket és kellemetlen helyzeteket. A gyerekek akkor tudják kifejleszteni az egészséges önértékelést, ha ebben támogatjuk őket.
Egy-két jó tanács:
• Engedjük, hogy ő válassza ki a szemüveg keretét (természetesen a meghatározott árkategórián belül felkínáltakból!)
• Díszítsük fel! Saját kezűleg is készíthetünk szemüvegékszereket, vidám szemüvegzsinórt, ragaszthatunk matricát a szemüveg tokjára, megjelenhet kedvenc mesefigurájuk, állatuk a szemüvegen bárhol, ahova biztonságosan fel tudjuk rögzíteni. Szeresse meg a szemüvegét!
• Ha le kell ragasztani az egyik üveget, cserélgessük, tartsuk tisztán és variáljunk a matricával!
• Ha szép a szeme, vagy jól áll neki a szemüveg, dicsérd meg! Ha rajzoltok, képeket nézegettek, meséltek, szerepeljenek mindig szemüveges emberek is a hősök között!
• Ha gyanút fogsz, hogy csúfolják, vedd komolyan és védd meg, és tanítsd meg magát is megvédeni! Mindig járj utána, hogy mi lehet az oka a kiközösítésnek! A gyerekek gyakran rávetítik a megkülönböztető jelre valakivel kapcsolatos ellenérzésüket, ezt kell kideríteni!
• A megfelelő táplálkozás és a mozgás (szem esetében a szemtorna) ezt a szervet is erősíti!
• Figyelj rá, hogy mindig megfelelő fényben és távolságról nézze, amit olvas, ír, rajzol, néz!
• A sporthoz elengedhetetlen a tökéletes látás és szemüvegben sokkal nehezebb mozogni. De van rá megoldás. Megfelelő rögzítéssel, nem szilánkosan törő és kényelmes szemüvegekkel ugyanolyan teljesítményre lehet képes gyermekünk, mintha éleslátó lenne, és ez önbizalmának, magabiztosságának szárnyakat adhat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top