Egészség

Védd a szemed, ha sokat gépezel

Ha ezt a cikket olvasod, jó eséllyel azok közé tartozol, akik naponta hosszabb időt töltenek a számítógép képernyője előtt. Akit a munkája is géphez köt, az akár napi 8-10 órán keresztül is terheli a szemét ezzel a tevékenységgel, ami hosszú távon sok kényelmetlenséget és szembántalmakat okozhat.

Általában véve könnyebb a szemnek, ha távoli tárgyakat kell megfigyelnie, a közeli tartományban lévőkre pedig csak jóval nagyobb erőkifejtés árán tud fókuszálni. A szemmozgató izmok extrém terhelése hosszú távon fejfájással, homályos látással járó tünetegyüttest idéz elő, amit a modern szemészet computer vision syndrom (CVS – számítógépeslátás-szindróma) nevez.

BÉRES –felső - kedd

Ha fáj, az rossz jel

A kutatások szerint a számítógép-használók körében 50–90 százalék között mozog azok aránya, akiknél a CVS legalább egyik tünete jelentkezik. Bár ezek a képernyőhasználat csökkentésével rendszerint javulnak és elmúlnak, és nincs rá bizonyíték, hogy maradandó károsodásokat okoz a szemnek, a CVS jelei – a kettős látás, a homályos látás, a szem irritációja, szárazsága és kivörösödése, a fejfájás, nyaki és hátfájdalmak – semmiképpen nem sorolhatók a kellemes érzések közé. Márpedig ha folyton a gép előtt ülünk, ezek a tünetek nagy valószínűséggel jelentkezni fognak, és ez annál biztosabb, minél idősebbek vagyunk. A szemlencse ugyanis a kor előrehaladtával, 40 év felett fokozatosan veszít a rugalmasságából, így a rá eső terhelést is nehezebben viseli el.

Így tehermentesítsd a szemed

• A szoba mennyezetvilágítását kapcsold ki, és a számítógép mellé helyezett, árnyékolt asztali lámpával világíts.

• Az ablakokon érkező túl erős természetes fényt tompítsd függönnyel.

• A képernyő visszatükröződéseit minimalizáld úgy, hogy a fényforrások ne közvetlenül a monitorra irányuljanak – tehát például az ablaknak szembe ülj –, vagy használj valamilyen árnyékolást a képernyő körül. Megoldást jelenthetnek a tükröződésmentes fóliák is.

• Állítsd be úgy a képernyő élességét, ahogy az a szemednek a legkellemesebb.

BÉRES –felső - kedd

• Helyezd úgy el a munkaállomást, hogy az a szemedtől 60-70 centiméteres távolságban legyen.

• A monitor közepe a szemmagasságodhoz lépest lejjebb helyezkedjen el. Az ideális az, ha a szemed és a képernyő közepe 20 fokos szöget zár be.

• Helyezz közvetlenül a monitorod mellé minden olyan eszközt, amire a munkád során szükség van. Így kevesebbet kell kitekintened nagyobb távolságra a gép mögül, és a szemednek kevesebb erőt kell kifejteni arra, hogy más távolságokra fókuszáljon.

• Félóránként tarts 2-3 perces pihenőt, és minden második órában állj meg a munkával egy hosszabb, 10-15 perces szünetre. Ilyenkor keress távoli tárgyakat, amire fókuszálhatsz: nézz ki az ablakon, és közben mozgasd át egyszerű nyújtógyakorlatoddal a tagjaidat is, különös tekintettel a nyak, a vállak és a hát izmaira.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top