Egészség

Az elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

A WHO azt mondja: az elektromos cigi is rossz, nemcsak a "rendes". Utánajártunk, beszélgettünk, kérdezgettünk – nem akarunk igazságot tenni vagy meggyőzni bárkit. Tények, amelyek segíthetnek a döntésben.

Természetesen az lenne a legjobb mindenkinek, ha senki, soha, semmilyen módon nem dohányozna, ezzel tisztában vagyunk. Talán egy messzi-messzi galaxisban ez meg is valósulhat, de a valóság talaján maradva be kell látnunk, hogy a dohányzás sokakat érint világszerrte, még akkor is, ha tudják, hogy nem tesz jót nekik. Igen, mindenki szokjon le, de ha nem akar, nem tud, nem érzi magában a jedierőt hozzá, akkor érhető, ha alternatív megoldások után néz. Ilyen lehetőség lehet az elektromos cigaretta.

Ne párologjanak zárt helyen!

Kétségtelen, hogy a modern e-cigik megjelenésével ugrásszerűen megnőtt a “vaperek” száma, akik már nem dohányboltba járnak, hanem inkább maguknak keverik otthon az e-liquidet, vagyis a szipkába való folyadékot.

Mit jelent a vaper?

A vapor szóból ered, melynek jelentése gőz, pára, köd. Mivel pedig az elektromos cigaretta párát ereget, ezért a használóit nevezik vapereknek.

Az ismerősök között sok nő például azért váltott e-cigire, mert nem lesznek büdösek tőle, vagy mert ezt nem utálja a környezet, mert ha van is illata, az nem kellemetlen. Érdekes módon a férfiak közül mondtak többen az egészség melletti indokokat, például azt, hogy ebben nincs annyi káros anyag, mint a sima cigiben. Ezen a téren amúgy is a férfiak tűnnek alaposabbnak: ők tekerik maguknak otthon a kazánba való fűtőszálat, keverik a löttyöt, utánaolvasnak a tanulmányokban, hogy mégis mit szívnak le a tüdejükbe.

A elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

Három elkötelezett férfiember a hazai vaperek élvonalából – Bernárius Róbert, az ecigitesztek.hu oldaltól, Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke és Pifkó Krisztián, a Villanypára Egyesület szóvivője – beszélgetett velem arról, hogy szerintük miért jobb az e-cigi, mint a cigi.

Mit ír a közleményében a WHO?

– az elektromos cigarettát ugyan nem sorolják ugyanoda egészség szempontjából, mint az igazi cigit, de szorgalmazzák, hogy tiltsák ki a zárt helyekről a használóit

– szigorúbb szabályozást javasolnak az elektromos cigarettákra: különös tekintettel a nikotinos liquidekre, amik közül betiltatnák a gyümölcsös és cukorka ízűeket

– szigorítanának az e-cigi reklámokon, mert – mint írják – ezek hamisan állítják, hogy egészséges az e-cigi

– felhívják a figyelmet, hogy bár úgy hirdetik az e-cigit a gyártói, mint leszokást segítő eszközt, hatásosságára tudományos bizonyíték nincs

– aggodalmukat fejezik ki, hogy az e-cigi marketingje arra a csábítja a nem dohányzó fiatalokat, hogy próbálják ki az elektromos cigarettát

Különböző kiindulópont

Azért nem lehet teljesen összevetni a két álláspontot, mert a WHO onnan indul ki, hogy senki ne cigizzen, mert az rossz. És igazuk van. A vaperek viszont onnan indulnak ki, hogy ha már rászoktunk, akkor sokkal jobb, ha inkább elektromos cigit szívunk. Hasonló dilemma ez, mint hogy tudjuk, hogy a víz a legegészségesebb, de ha nem bírjuk vagy nem akarjuk azt inni, akkor mondjuk arról kell döntést hoznunk, hogy helyette a kóla vagy a gyümölcslé tesz jobbat nekünk.

A elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

Érdekütközés: dohány- és gyógyszerlobbi

Az e-cigik szakértői elmondták, hogy nagyon sok áltudományos, riogató tanulmány terjeng a neten az e-cigiről, ami szerintük leginkább azzal magyarázható, hogy a dohány- és gyógyszerlobbi megijedt az elektromos cigaretták rohamos és robbanásszerű terjedésétől. Természetesen a bevételt maguknak szeretnék, ráadásul számukra még az is a riasztó az e-cigi jelenségben, hogy ha így megy tovább a leszokás ezzel a szerkezettel, akkor alig húsz év, és a dohánygyárak bezárhatják a kapukat.

A legfrissebb tudományos kutatások, melyek Dr. Konstantinos Farsalinos nevéhez fűződnek, nem Amerikából, hanem meglepő módon Görögországból származnak, és azt állítják, hogy 2-3 hét dohányzás egy életen át tartó e-cigizésnek felel meg nikotinbevitel szempontjából. Azáltal, hogy a hatóanyag csak a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, sokkal kevesebb nikotin jut a szervezetünkbe, mint az igazi cigiből.

A leszokásban pedig hatalmas segítséget jelenthet, vagyis hívjuk inkább átszokásnak, mert azért aki így teszi le a cigit, az megtartja a dohányzás adta élményt. Épp ezért írta a WHO azt, hogy ez nem tekinthető igazi leszokásnak, hiszen a nikotinfüggés marad, csak máshogy adjuk meg a szervezetünknek (feltéve persze, hogy nikotintartalmú füstölnivalót használunk). Rengeteg felhasználói beszámoló olvasható különböző fórumokon, de van olyan is, aki párhuzamosan használja mindkét fajta cigarettát.

A elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

Az American Council on Science and Health (ACSH) reakciója a WHO közleményére remekül összefoglalja, mi a probléma a kijelentésekkel. Ha megnézzük, tisztává válik előttünk, milyen háború dúl az elektromos cigaretta körül, és milyen összeesküvéseket sejtenek sokan a háttérben:

Veszély leselkedik a gyerekekre és a kamaszokra?

A WHO közleménye azt engedi sejteni, hogy ez az eszköz a gyerekek és fiatalok megrontója, de legalábbis ettől lesznek nikotinfüggők azok a fiatalok is, akik amúgy nem akarnának dohányozni. A másik oldalon állók szerint azonban teljesen alaptalan az e-cigitől félteni a gyerekeinket. Ahogy a WHO közleményében írták, az e-liquidek ízesítése miatt csábítóbbak lehetnek a kamaszoknak, ám ők valószínűleg sokkal előbb kapnak rá az igazi cigire, mivel annak egyszerűbb a használata.

A elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

Harmadik, visszatérő ellenérvként szokták felhozni a hörgők deformálódását, amit az e-cigi okozhat. Dr. Farsalinos a vádak után kezdett kísérletezni, és két és fél hónap masszív ráhatással sem sikerült deformálódást okoznia a hörgőszöveteiben – de ez csak egy kísérlet.

Személy szerint én inkább e-cigit javasolnék azoknak, akik nem tudnak leszokni, mivel tudom milyen az, ha a cigaretta csapdájában vergődik az ember, és átesik számos leszokási kísérleten. De természetesen aki van annyira erős, tegye le elektromos verzió nélkül a cigarettát, mert egyértelmű, hogy egészség szempontjából ez a legjobb megoldás. Ahogy a víz kóla helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top