Egészség

E-cigi után itt az e-orr!

"Elektromos orr" szagolja ki a veszélyes baktériumokat a székletben.

“Elektromos orr” szagolja ki a székletben azokat baktériumokat, amelyek életveszélyes fertőzéseket okozhatnak. Az új eszköz, az “e-orr” a Clostridium difficile (C. difficile) különböző törzseit az általuk kibocsátott bűzös vegyi anyagok alapján azonosítja. Az e-orr kidolgozói, a Leicesteri Egyetem kutatói szerint a műszert a betegek kórházi szűrésére lehet használni.

A tudósok kimutatták, hogy a vizsgálatban tesztelt tízféle baktériumváltozat a metilalkohol, a kénvegyületek és más anyagok eltérő mennyiségét állítja elő. “Laboratóriumi kísérletekkel kimutattuk, hogy a különböző C. difficile-törzsek szaglása alapján eldönthető, melyik változat lehet veszélyes. A következő lépés, hogy ágytálak tartalma alapján végzünk szűrést” – mondta Paul Monk, a kutatócsoport tagja.

Az e-orr olyan eszközzel, a tömegspektrométerrel működik, amely másodpercenként vegyi anyagok ezreinek tömegét méri meg. Egy minta minden egyes vegyi anyagának feltérképezése úgy működik, mint az ujjlenyomat: megmutathatja, melyik változat okozta a betegséget, így az orvosok a páciensre szabhatják a kezelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top