Egészség

A vérnyomásnak is jót tesz egy ölelés

A kellemes érzést, amit egy ölelés ad, a legtöbben jól ismerjük, és újra és újra vágyunk rá. Nemcsak a lelkünk követeli ezt a kényeztetést, de a szervezetünk egészségét is jótékonyan befolyásolja az ölelés.
Az ölelés egészséges!

Jót tesz a vérnyomásnak

Az öleléssel felszabaduló hormonok nem pusztán örömérzetet keltenek, hanem befolyással vannak szervezetünk működésére. Akárcsak egy jó masszázs, az ölelés is ellazítja az izmokat, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást és a kortizol nevű stresszhormon jelenlétét. Ebben az állapotban a szervezet megnyugszik, feltöltődik, és immunrendszere erősödik.

Megszabadít a félelemtől

Ölelés közben ritkán gondolunk a félelmeinkre, és nem olyan riasztó dolgok jutnak eszünkbe, mint a halál vagy a betegség. Inkább átadjuk magunkat a megnyugtató érzésnek. Ezt tudományos bizonyítékok nélkül is mindenki tudja, akit valaha megöleltek már, viszont azt kevesen hinnénk, hogy ezt a kellemes érzést egy plüssmackóval is el lehet érni. Az amszterdami VU University vezető kutatója, Sander Koole szerint az ölelés iránti igény olyan erős az emberben, hogy már a legegyszerűbb “emberhelyettesítőt” megölelve is hasonlóan reagál a szervezet, mint ha valódi ölelést kapnánk: félelmeink lecsendesednek, és megnyugszunk.

Az ölelés egészséges!

Szívgyógyszer helyett

Az Észak Karolinai Egyetem kutatói kimutatták, hogy sokkal több munkát végez el a szívük azoknak az embereknek, akinek nincs fizikai kapcsolatuk embertársaikkal (nem, vagy csak igen ritkán érintenek és ölelnek meg más embert). Így hamarabb is öregszik el. Külső környezeti hatásokra az ő szívverésük gyorsabb ritmusra vált. A kísérletben egy tízperces érzelmes filmet néztek meg felnőttek, akik közül az egyik csoport a film után 20 másodpercre megölelte a párját, míg a másik csoport nem. Ez utóbbiak szívverése percenként tízzel emelkedett meg, míg a másik csoport csak öttel.

Késlelteti az öregedést

Nyugtató hatása miatt az ölelés késlelteti a szervezet öregedését. Az idős embereknél, akik fizikailag és lelkileg is törékenyebbek, a magányból fakadó stresszt hatékonyan oldja fel a gyakori ölelés. A magány minden életkorban stresszel jár, az idősek egészségére pedig különösen ártalmas az ilyen feszültség.

Az ölelés egészséges!

Serkenti a gyermekek testi és lelki fejlődését

Szintén a magány okozta szorongással áll kapcsolatban, hogy azok a gyermekek, akiket gyakran megölelnek szüleik vagy rokonaik, egészségesebben és egyenletesebben fejlődnek mind fizikailag, mind lelkileg. A magukra hagyott gyermekeknél a stresszhormonok visszafogják az egészséges fejlődést, és mind lelki, mind értelmi és fizikai vonatkozásban kevesebbet tudnak kihozni magukból annál, mint ami bennük rejtőzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top