Okosgyógyszer

Jönnek az okos gyógyszerek

A legtöbben hallottunk már azokról a pirulákról, amikben aprócska rádióadó, ehető mikrochip található, amely monitorozza a beteg életfunkcióit, adatokat gyűjt róla, és az így nyert információkat szinkronizálhatja akár a beteg, akár annak kezelőorvosa mobiltelefonjával. Bár igen fejlett technológiát használnak, mégsem elsősorban róluk van szó, amikor az okos gyógyszerekről beszélünk.

Az igazi okos gyógyszer első ránézésre alig különbözik a hagyományos készítményektől: ami fontos, azt nem a csomagolásban, hanem a tartalomban kell keresnünk.

Jönnek az okosgyógyszerek

Az okos gyógyszerek a gyógykészítmények egy új generációját jelentik: olyan szereket, amelyek fejlesztését a legmodernebb csúcstechnológiával, a legfrissebb tudományos eredmények felhasználásával végezték a szakemberek. De talán még mindig nem ez az, ami az okos gyógyszerek igazi lényegét adja. A legfontosabb különbség, ami az igazán nagy előrelépést jelenti az, hogy más felfogással, szemlélettel tervezték meg ezeket a szereket a gyógyszerészek és orvosok: olyan készítményeket álmodtak meg, amelyek alkalmazása komplex terápiákban is gyors, hatékony és kevesebb mellékhatással járó eredményt hoz.

Az okosgyógyszerek újszerű fejlesztési hátterükkel új terápiás lehetőségeket kínálnak a betegek számára, és új távlatok nyitnak meg az olyan súlyos betegségek kezelésében vagy megelőzésében mint az AIDS, egyes rákbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, az asztma, véralvadási zavarok, szklerózis multiplex, Alzheimer kór, hepatitis C.

Szükség lesz a legjobb gyógymódokra

A fenti betegségek hazánkban is számos embert érintenek. De nem csak miattuk jó hír, hogy elérhetővé válnak hamarosan az okos gyógyszerek. Magyarországon a betegek életminőségének javítására és a magas színvonalú gyógyítására azért is lesz különösen nagy szükség az elkövetkezendő években, mert a Ratkó-korszak nemzedéke abba az életkorba lép be, amelyben az emberi test már jóval kevésbé ellenálló, és a betegségekkel szemben kiszolgáltatottabb. Az idősek, akiknek száma ugrásszerűen nő meg Magyarországon a közeljövőben, joggal várhatják el, hogy ők is hosszú, örömteli nyugdíjas éveket élhessenek, és megkapják a lehető legjobb ellátást a gyógykészítmények terén is. Számukra, de valamennyi beteg számára változást hozhatnak a hamarosan bevezetésre kerülő okos gyógyszerek.

Jönnek az okosgyógyszerek

Az okos gyógyszerek az aktuálisan elérhető legmodernebb, leghatékonyabb megoldásokat képviselik, de ettől még nem csodaszerek: bár a korábbiaknál pontosabbra tervezett hatásmechanizmusuknak köszönhetően eredményesebbek a gyógyításban, tüneti kezelésben, hatásukat csak akkor tudják kifejteni, ha a beteg saját gyógyulásában együttműködik kezelőorvosával és követi annak előírásait.

Tovább is olvashatsz a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top