Egészség

Bordó riasztás a parlagfű miatt

Több nagyváros környékén nagyon magas a pollenkoncentráció, de még mindig nincs csúcson a parlagfűszezon.

Nyíregyháza, Kecskemét és Békéscsaba környékére “bordó” (a 6 fokozatú skálán 4-es) riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet a parlagfű nagyon magas pollenkoncentrációja miatt. Ezeken a területeken az elmúlt héten naponta légköbméterenként átlagosan 200–499 pollenszemet észleltek a mérőállomások. Ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek.

Fotó: Bugány János / MTI
Fotó: Bugány János / MTI

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint ennek kockázatát csökkenthetik azzal, ha a szakorvos utasítása szerint szedik gyógyszereiket, kevesebb időt töltenek a szabadban, esténként hajat mosnak, az ágyneműt gyakrabban cserélik, sűrűbben porszívóznak a lakásban. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított, magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat ajánlja az ÁNTSZ.

A parlagfű virágzása miatt az ország többi területén is romlott a helyzet az előző héthez képest. Az ország túlnyomó részén piros (a 6 fokozatú skálán 3-as) riasztás van érvényben. Ez alól kivétel a nyugati országrész, továbbá a Bakonytól északkeletre húzódó középhegységi vonulatok és azok előtere. Azonban a parlagfű pollenkoncentrációja még ezeken a területeken is eléri azt a szintet, ami már állandó tüneteket okoz az arra érzékenyeknél – tették hozzá.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet előrejelzése szerint jelenleg közvetlenül a parlagfűszezon csúcsa előtt vagyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top