Egészség

Kis lépésekkel a kiegyensúlyozott életért

Az elhatározással kezdődik minden. Tervezzük meg előre tudatosan étkezéseinket is. Egy-egy lépéssel mindig közelebb juthatunk a kitűzött célunkhoz, kezdjük a bevásárlásnál.
Kis lépésekkel a kiegyensúlyozott életért

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás

Aki odafigyel a táplálkozására, az odafigyel önmagára is. Ha sikerül az egyensúlyt megtalálnunk saját magunk és családunk étkezéseiben, akkor ezzel máris közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy elégedettebbek, kiegyensúlyozottabbak legyünk.

A táplálkozás a vásárlással kezdődik

A tudatos vásárlás éppen arról szól, hogy nem aktuálisan felbukkanó vágyainknak engedünk, hanem végiggondolva, megtervezve vásárolunk. Tervezzük meg a menüt, ne feledkezzünk el a reggelikről. Számoljunk a gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ezekből könnyen egészséges nassolnivalót készíthetünk. Gyerekeinknél figyeljünk a tízóraikra, uzsonnákra. Figyeljünk arra is a bevásárlólistánál, hogy könnyen szállítható, egészséges finomságok is legyenek otthon, ha majd a munkahelyre, iskolába csomagolunk ennivalót.

Kis lépésekkel a kiegyensúlyozott életért

A kulcsszó a mértékletesség

Jó, ha tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként nem beszélhetünk tiltott élelmiszerekről vagy ételekről. Az édességek is beilleszthetők az étrendünkbe, az viszont fontos, hogy sosem étkezés helyett, hanem például ebéd után, és csak mértékkel fogyasszuk őket.

Nézzük, hogy mi mindent kell szem előtt tartanunk a bevásárlásnál:

  • Lehetőleg ne éhesen induljunk bevásárolni, hiszen ilyenkor könnyen túlzásokba eshetünk.
  • Célszerű bevásárlólistát írnunk azokról a nyersanyagokról, melyek heti étrendünkhöz illeszkednek. A felesleges vagy túlságosan nagy mennyiségben otthon tartott ételek túlfogyasztásra csábíthatnak.
  • Az áruk címkéjét alaposan tanulmányozzuk át, mivel az azokon szereplő információk – az árubőség közepette – sokat segítenek a döntésben. Hasonlítsuk össze a különböző termékeket ne csak az ár, hanem a tápértékek (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok, rost), valamint az összetevők listája szerint is.

Kattints ide, ha további jó tippeket szeretnél kapni, és oszd meg velünk, Te milyen lépéseket teszel a kiegyensúlyozott táplálkozásért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top