Egészség

Nem ebolás a román beteg

Kiderült, nem kerülhetett érintkezésbe Ebola-fertőzöttekkel.

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba – közölte a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Az 51 éves román mérnök, aki július 25-én tért vissza Nigériából, súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel került a ploesti-i kórházba. A tünetek miatt a pácienst szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap átszállították az Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe, családtagjait pedig 21 napra karanténba helyezték otthonukban.

A fertőző betegségekre szakosodott intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel rámutatott: az Ebola-vírusfertőzés kizárása érdekében a pácienstől vett biológiai mintákat eljuttatják egy, a kórokozót kimutatni képes németországi laboratóriumba, de a malária-diagnózis beigazolódása után nem áll már fenn annak a veszélye, hogy a páciens Ebola-vírussal fertőzött volna meg bárkit, akivel érintkezésbe került. A szakember szerint az Ebola a lappangási időszak alatt amúgy sem ragályos, és a páciens irodai munkát végzett Nigéria fővárosában, Abujában, így nem kerülhetett érintkezésbe azokkal a betegekkel, akiket az ország déli részén, a fővárostól 700 kilométernyire lévő Lagosban fertőzött meg az Ebola-vírus.

A maláriában szenvedő férfi állapota stabil.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top