Egészség

Nem ebolás a német beteg

Közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg.

Nem ebolás a halálos betegségre utaló tünetekkel Németországban kórházba került férfi.

Mint a Hamburg–Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) szóvivője elmondta, páciens “az eredeti feltételezéssel ellentétben nem ebola, hanem egy közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg”. Ugyanakkor az eset megmutatta, hogy Hamburgban az esetleges ebolafertőzések kezelésére kijelölt intézmény és hatóságok is jól felkészültek, hiszen mindenki a vészhelyzeti forgatókönyvnek megfelelően, gyorsan, összehangoltan dolgozott – hangsúlyozta.

A páciens egy 28 éves férfi, aki a Nyugat-Afrikában gyorsan terjedő járvány egyik gócpontjaként számon tartott Sierra Leone fővárosából, Freetownból érkezett Hamburgba csütörtökön, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger – az ebola jellemző kezdeti tünetei – miatt. A férfit mentőautóval szállították egy klinikára. Amikor kiderült, hogy ebolával fertőzött térségből érkezett, és nem tudta megmondani, hogy érintkezett-e a vírussal fertőzött betegekkel, elkülönítőbe helyezték, majd szombaton késő este rendkívüli biztonsági intézkedések mellett átszállították az UKE különleges betegségekkel foglalkozó osztályának elkülönített részlegébe.

Akkor még igen valószínűnek tűnt, hogy a beteg ebolás, és végül csak a trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet szakértőinek segítségével sikerült minden kétséget kizáró módon megállapítani, hogy nem ebolafertőzésről van szó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már majdnem ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt ebolajárványban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top