Egészség

Az emésztést is javítja a B1-vitamin

A B1-vitamin nagyon fontos az idegrendszer, a szellemi teljesítmény, a szívműködés és a szénhidrát-anyagcsere szempontjából. Ismerd meg még jobban!

Felfedezése

Az 1890-es években egy Christiaan Eijkman nevű katonaorvos felfedezte, hogy a börtönök udvarában azok a tyúkok, amelyek csak hántolt rizst kapnak, sorra hullanak el. Azok viszont, amelyek hántolatlan rizst ettek, vígan kapirgáltak tovább. Ezt a megfigyelését megosztotta a börtön egészségügyi felelősével, aki azt mondta neki, hogy az embereknél hasonló folyamatot figyelt meg. Eijkman arra gyanakodott, hogy a rizsben van egy olyan anyag, ami a betegséget okozza.

A kísérleteit egyik honfitársa, Gerrit Grijns folytatta, aki rávilágított arra, hogy ez a betegség hús kizárólagos fogyasztásával is kialakítható, így a rizses elmélet megbukott. Ő jött rá arra, hogy valószínűleg az ételekben vannak olyan anyagok, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. 

Az egész világ meg akarta találni ezt az anyagot, amit akkor még nem is vitaminnak hívtak. Végül – a legelterjedtebb városi legenda szerint – 1911-ben Kazimir Funk izolálta rizsből először a titokzatos ANYAGOT.  (Mint később kiderült, nem a B1-vitamint, hanem a niacin nevű anyagot fedezte fel, de ez már egy másik történet.)

A B1-vitaminért a Nobel-díjat végül Eijkman kapta meg, aki az egész vitaminlázat elindította.

Tudj meg mindent a B1-vitaminról!

Mire való?

Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre, ezért “szellemi vitaminként” is ismerik. Cukorbetegség és az idegrendszert károsító betegségek következményeként fellépő végtagzsibbadást csökkentheti. Javítja az emésztést. Fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében. Az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen, ezért sportolóknak, testépítőknek nagyobb adagra van belőle szükségük. Az alkoholbetegek, dohányosok, sok édességet fogyasztók szintén nagyobb dózist kaphatnak.

 

Miben találhatjuk? Még több info a Fűben-fában egészség blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top