Egészség

A béranyánál “felejtették” a Down-kóros kisbabát

A fiatal nő úgy döntött: sajátjaként neveli fel a kisfiút.

A 21 éves, thai Pattaramon Chambua egy ausztrál házaspár ikreit hordta ki béranyaként. A fiatal, szegénységben élő nőnek már van két saját gyermeke, a béranyaságot pedig egy ügynökségen keresztül vállalta, nagyjából 2,1 millió forintnak megfelelő összeg reményében. Amikor azonban világra jöttek az ikrek, az egyikükről, Gammyről kiderült, hogy Down-szindrómás és szívbeteg. A biológiai szülők csak az  egészséges lánytestvérét vették magukhoz, a beteg fiúcskát pedig a béranyánál hagyták. 

Miután az eset nyilvánosságra került, jelentkeztek a szülők, akik most azt állítják:  a Down-szindrómás babáról nem is tudtak, csak egészséges ikertestvéréről. A kisfiú biológiai apja hozzátette: sok gondjuk volt a béranyaügynökséggel, amely állítólag már nem is létezik.

Chambua szerint viszont az orvosai, az ügynökség és az ausztrál pár már a várandósság 4. hónapjában tudtak arról, hogy az egyik iker Down-szindrómás. A 7. hónapban a pár igényei nyomán a klinika orvosai azt kérték tőle, vetesse el a rendellenes magzatot, neki azonban meg kellett tagadnia a kérést, mert a thai kultúrában ez bűnnek számít. Az ausztrál Fairfax Mediának úgy nyilatkozott, hogy a biológiai apa eljött a klinikára a kislányért, de rá sem nézett Gammyre, aki pedig testvére mellett feküdt: “Rá sem pillantott, meg sem érintette, a cumisüveget sem adta a szájába egyszer sem.”

A béranyánál

A nő szerint szerint a biológiai apa azért nem vitte el Gammyt, mert feleségével ötven fölött túl öregnek érezték magukat az ikrek felneveléséhez. Ahogy a  kisfiú története napvilágra került, a Hope for Gammy (Reményt Gammynek) online kampány több mint 206 ezer ausztrál dollárt gyűjtött össze a szívműtétjére.

“Nem vagyok rájuk dühös és nem gyűlölöm őket. Meg akarok bocsátani nekik. Azt szeretném, hogy úgy szeressék a kislányukat, ahogy az én családom szereti Gammyt” – fogalmazott a béranya. A thaiföldi törvények szerint a kisfiú gondviselője Chambua. A fiatal nő többször hangoztatta, Gammyt saját gyermekeként fogja felnevelni. Ennek ellenére egy melbourne-i nő azért kezdett kampányba, hogy Ausztráliába vihessék a kisfiút gyógykezelni.

Scott Morrison ausztrál bevándorlásügyi miniszter Chambuát szentnek és hősnek nevezte, és úgy vélte, Gammy alkalmas lehet az ausztrál állampolgárságra. Ebben az esetben járna neki az ingyenes egészségügyi ellátás az országban. Egy másik ausztrál jótékonysági szervezet, a Hands Across the Water alapítója és elnöke szerint semmi olyan baja nincs Gammynek, amit Thaiföldön ne lehetne kezelni.

Forrás: Huffington Post / MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top