Mindennapok

A ho’oponopono mosolyt és egyensúlyt hoz az életedbe

Első olvasatra elég misztikus neve van, pedig az ősi huna tanításokon alapuló módszer a világ legegyszerűbb gyógyító szertartása, amihez csupán szeretni kell és megbocsátani.

A ho’oponopono hawaii nyelven annyit jelent, hogy jobbá tenni. Ha az motivál minket, hogy saját magunkat és ezáltal a körülöttünk lévő világot is jobbá tegyük, akkor csak jót teszünk mindenkivel. Zanzásítva erről szól a szertartás, amit bármikor, bárhol te is elvégezhetsz, pár perc az egész, és nincs benne semmi hókuszpókusz.

  • Sajnálom.
  • Bocsáss meg, kérlek.
  • Köszönöm.
  • Szeretlek.

Négy kis mondat, amitől mosolygósabb lesz az életed. A hawaiiaknál ezt az egyszerű kis mantrát nem csupán akkor használják, ha épp valakivel kapitális nagy problémájuk támadt. A legapróbb viszályra, konfliktusra, pénzzavarra, egészségügyi problémára megoldást jelent a négymondatos szertartás.

Találd meg a belső gyermeket!

A leglényegesebb pont talán az, hogy a magunkban lévő belső gyermeket szólítjuk meg ezekkel a mondatokkal, azt, aki tudja a helyes utat. Akit még nem az ego vezérel, és nem akar mindenáron legyőzni, harcolni, felülkerekedni. Aki még a természet rendje szerint akar élni. Ha pedig a természethez hűen élünk, akkor az gyógyulást hoz az életünkbe mind kapcsolataink, mind pedig egészségünk, anyagi javaink terén. Egyensúlyba kerülünk az univerzummal, ha elsősorban saját magunknak, majd a környezetünknek is megbocsátunk és kifejezzük szeretetünket.

A ho’oponopono szertartása arra is megtanít, hogyan lehetünk hálásak mindazért, amink van. Ha számításba vesszük mindazt, amit már elértünk, és elkezdünk örülni neki, akkor máris sokkal szebb hely lesz a világunk. Mert a világ pont olyan, amilyennek látjuk, ezért ha bennünk harmónia van és egyensúly, akkor a világban is ezt fogjuk tapasztalni. Míg ha háborúskodás zajlik a lelkünkben, gyűlölködéssel és haragvással teli módon élünk, akkor az élet is ezt vetíti vissza ránk.

A ho'oponopono mosolyt és egyensúlyt hoz az életedbe

Mit tesz a négy mondat?

Megtisztít a negatív tudatalatti programoktól, a tanult viselkedésmintáktól, az előítéletektől. A belső gyermek feltétlen szeretetét hívja elő, önmagunk elfogadására tanít. Azt pedig már mind nagyon jól tudjuk, hogy saját magunkat kell előbb szeretnünk ahhoz, hogy kinyílhassunk a világ felé és megtapasztaljuk, milyen bőséget kaphatunk onnan.

Függetlenül attól, mennyi pénzed van, hova való vagy, milyen családban élsz, hány barátod van, a ho’oponopono ebben a pillanatban elkezdhető. Annyit kell tenned, hogy elcsendesedsz, és kimondod a négy mondatot, többször egymás után. Gondolj közben életed legnagyobb konfliktusára akár, vagy csupán arra, hogy a szomszéd néni csúnyán nézett rád, és emiatt vagy megbántva. Hívd elő magadból életed minden feszültségére a szeretet érzését napról napra a négy mondattal, és hamarosan észreveszed, hogy megváltozik a világhoz való hozzáállásod. Ezáltal pedig a környezeted is elkezd másképp látni téged.

Ahogy én látlak, olyan vagy

A ho’oponopono ugyanis ezt jelenti: felelősségvállalás azért, hogy a körülöttem lévő világ olyan, amilyennek én látom, én teremtettem. Mivel a saját gondolataim szűrőjén keresztül észlelem a világot, ezért csak én hozhatom létre az életemben mindazt a negatív dolgot, amik jelenleg zavarnak. Ha pedig én hozom létre, akkor én tudok változtatni is rajta.

A négy mondat ekörül a gondolatmenet körül jött létre.
1. A “Sajnálom” nem valami konkrét bocsánatkérés, hanem azt jelenti, hogy a negatív gondolataimért vállalom a felelősséget.
2. A “Bocsáss meg, kérlek” tisztítja meg az elmét a negatív beidegződésektől, segít egy konkrét helyzetben tisztán látni.
3. A “Köszönöm” az a pozitív megerősítés, amivel kifejezzük a hitünket abban, hogy jobbá tehetjük az életünket.
4. A “Szeretlek” pedig mindennek az alfája és ómegája: feltétlen szeretettel minden konfliktus feloldható. Mindezt pedig egy mondatba belesűríthettem volna: szeresd magad, és megszépül a világ.

A szertartás mantraként való alkalmazásával próbáld ki, rád milyen hatással van a négy mondat! Mondd el minden nap, amikor épp nem látod olyan csodásnak az életedet, amikor pont nem tudsz semmiért hálát adni, úgy érzed. Mondd el akár percenként magadban, vagy ha teheted, hangosan, a tükör előtt állva, a saját szemedbe nézve. Adj neki egy-két hetet, türelemmel ismételve a négy mondatot, és csak figyelj, milyen változás indul el az életedben. Ennyit igazán megér egy kiegyensúlyozottabb élet reménye.

  • Sajnálom.
  • Bocsáss meg, kérlek.
  • Köszönöm.
  • Szeretlek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top