Egészség

Ezért nem egészséges a kézfogás

Vajon átveszi a szerepét az öklös üdvözlés? Egyre többen javasolják ezt.

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás, mivel kisebb felületek találkoznak egymással, így csupán huszadannyi baktérium cserél gazdát – hangsúlyozzák brit kutatók.

A tiszta kezek fontossága nem újdonság az orvostudományban, ám több kutatás foglalkozott a kilincsek és más felületekről származó kórokozókkal, mint a kézfogás higiéniájával. Brit szakemberek szerint a kézfogásnak van alternatívája: az öklök egymáshoz érintése vagy a “high five“, azaz a feltartott, nyitott tenyerek összeütése (értsd: “adj egy ötöst!“). Ehhez azonban az kell, hogy változzanak a szabályok. “Kórházakban tényleg nem kellene kezet rázni, felesleges kockázatot jelent” – magyarázzák a kutatók.

Bár elég meglepő lenne, ha ezentúl az orvosok egymással vagy a pácienseikkel nem kézfogással, hanem az öklük vagy tenyereik összeütésével köszönnének, hiába ez a legjobb a higiénia céljából.

0
0

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top