Egészség

Évente 1,4 millió haláleset a “csendes gyilkos” miatt

A hepatitisz terjedése elsősorban Kínában tűnik megállíthatatlannak.

Kínának fokoznia kell a fertőző májgyulladás terjedése elleni erőfeszítéseit, mivel a világ legnagyobb fejlődő országából jelentik a betegség miatti halálesetek jelentős hányadát – figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet Pekinget.

A világszerte elhanyagolt “csendes gyilkos” számlájára évente körülbelül 1,4 millió haláleset írható. A vírusos hepatitisz okozta halálozások több mint 70 százalékát az ázsiai és csendes-óceáni térségben (ennek többségét Kínában) regisztrálják. Ugyanakkor tény az is, hogy a májbetegségek kezelésére Kínában költik a legtöbbet.

A hepatitiszben szenvedők 78 százaléka fertőzött hepatitis B vagy C vírussal. A szárazföldi Kína hivatalos egészségügyi statisztikái szerint a lakosság 7,9 százalékát, vagyis több mint 100 millió embert érint a betegség. Nyolcvan százalékuk a hepatitis B vírust (HBV) hordozza.

A hepatitisz világnapja alkalmából a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a fertőző májgyulladás ma már nem törvényszerűen halálos betegség, amennyiben időben diagnosztizálják és kezelik. A kezeletlen betegség következménye májcirrózis és májrák lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top