Egészség

Kiderült: ezért pipálja le szaglásban az elefánt az embert

Az afrikai elefánt szaglása rendkívül jó, illatfelismerését több mint kétszer annyi gén szolgálja, mint a kutyáét, és ötször annyi, mint az emberét.

Az elefánt ormánya nemcsak hosszú, hanem igen fejlett érzékekkel is rendelkezik – derítették ki japán kutatók, akik többek között a patkány, az egér, a szarvasmarha, a ló, a kutya és főemlősök génjeit is elemezték. Mind közül azonban csaknem 2000 génszakasszal az afrikai elefánt került az élre. Ez az adat pedig arra utal, hogy az állat igen sokféle szagot képes megkülönböztetni. Az ember és a főemlősök a szaglási rangsorban elég alul végeztek (pedig az emberi orr legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni). Valószínűleg azért, mert a látás fejlődésével szaglásuk elveszítette a jelentőségét.

Kiderült: ezért pipálja le szaglásban az elefánt az embert

Az elefántok érzékeiről egyre több meglepő tényt tár fel a tudomány. Legutóbb arra jöttek rá a a kutatók, hogy az ázsiai elefántok megbízhatóan megkülönböztetik egymástól a nagy macskafélék üvöltését. Ha tigrisordítást hallanak, hang nélkül nyugton maradnak az elefántok, leopárdbőgésre ellenben zajos trombitálással és morgással válaszolnak. A tigris a kis elefántot leteríti, a leopárd viszont nem jelent fenyegetést.

Sőt az elefántok levegőárammal mozgatott hangszálaikkal (az emberhez hasonlóan) hangokat tudnak képezni. Az emberi fül számára alig érzékelhető mélységű tartományban kilométeres távolságban lévő társaikkal is meg tudják érteni egymást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top