Egészség

Egyre több gyereket mérgeznek meg a mosógélkapszulák

A kicsik könnyen "ráharapnak" az apró, színes csomagocskákra.

Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószergél-kapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma – figyelmeztet az ÁNTSZ. Ezért fontos, hogy a szülők a háztartási vegyi árukat mindig elzártan, olyan helyen tartsák, ahol azokhoz a gyermekek nem férnek hozzá. A különböző gélkapszulák ugyanis rendszerint színesek (pirosak, zöldek, kékek), és könnyen felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését.

A gélkapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A feloldódott kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsátanak ki, folteltávolító, vízlágyító hatóanyagokat és enzimeket is tartalmaznak. A kapszulák külseje olyan anyagból (műanyag film) készül, amely vízzel érintkezve azonnal oldódni kezd, ezért veszélyes, ha a gyermek a szájába veszi, hiszen a tömény mosószer pillanatok alatt kiszabadul.

A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya-irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. A súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentőt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék szembe kerül, bő vízzel azonnal mossuk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top