Egészség

60 ezren várnak műtétre

Szürkehályog-, térd- és csípőprotézis-operációra a leghosszabb a várólista.

Az országos várólista nyilvántartása alapján jelenleg több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra – írja a Magyar Nemzet. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár június végi adatai szerint az előjegyzett és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a beavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban.

Jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 várakozó beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). A sérvműtétekre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top