Egészség

A legfontosabb szabály: ne nyeld le!

A múlt heti rémes balatoni fertőzéshullám kapcsán összegyűjtöttük nektek, mire érdemes vigyázni, ha vízközelbe mentek, mert persze hiába mondogatom a gyerekeimnek, hogy a medencéből nem kellene inni, nem hallgatnak rám.

Hányás, hasmenés

Emlékeztek Charlotte-ra, a Szex és New York mozifilmből, aki a mexikói nyaralás során egy önfeledt pillanatban lenyelte zuhanyozás közben a vizet? Alig pár óra múlva megbánta a tettét, mert a belei hirtelen iszonyatos mozgásba lendültek. Az ilyen esetek sajnos a valóságban sem ritkák, különösen a meleg vizes medencében kell vigyázni, mert ott jóval több baci él meg, mint a hűvösebb vizekben. Bár a klórozott vízben a többségük gyorsan elpusztul, némelyek napokon át is életképesek maradnak, és persze ha sok az ember, az utánpótlás is folyamatos. A leggyakoribb az E. coli baktérium, amely a székletben található. Elég a strandon egyetlen kicsit beteg, kicsit hasmenéses ember, és máris mindenki veszélyben van. Még akkor is, ha az illető amúgy tök lelkiismeretesen lemosakodott a WC-használat után. Elég egy korty a szennyezett vízből, és máris elkapja az embert a hasmars. A gyerekmedencében különösen gyakori látogató, hiszen ott a pelenkás gyerekek között jóval gyakoribb a baleset.
Hogyan lehet megelőzni? A legfontosabb szabály, hogy soha ne igyál az uszoda vizéből. Ha ezt be tudod tartani, máris a felére csökkent a fertőzés veszélye. Persze azt lehetetlen megakadályozni, hogy a szádba víz kerüljön, de ha nem nyeled le, máris sokat javítottál az esélyeiden. Ennél is fontosabb, hogy betegen nem szabad strandra menni. De ezt talán mondani sem kellene.

A legfontosabb szabály: ne nyeld le!

Viszkető láb

A lábgomba nem a vízben terjed, hanem a medence körüli részeken – a zuhanyrácson, a medence körüli, nedves kövön lehet elkapni. Szerencsére alapos lábmosással és törölközéssel minimálisra lehet csökkenteni a betegség esélyét. Sajnos sokan elbliccelik a lábujjak közötti részek szárítását, és az itt lévő árnyas, nedves hajlatban könnyedén elszaporodik a gomba. Az első tünet a viszketés és a hámlás. Ám az azonnali, gyors kezeléssel ekkor még könnyen meg lehet szabadulni a gombától. Sajnos ha a köröm is érintett már (elszíneződik, töredezett lesz), a gyógyulás akár egy évig is eltarthat.
Hogyan lehet megelőzni? Sajnos vannak, akik hajlamosabbak a gombákra, főleg a cukorbetegek, gyengébb immunrendszerű emberek, és akik hajlamosabbak a lábizzadásra. De ez nem azt jelenti, hogy nekik le kell mondaniuk a strandolásról, csak azt, hogy sokkal jobban ügyelniük kell arra, hogy fürdés után a lábukat szárazra töröljék, és az első tünet jelentkezésekor azonnal használjanak gombairtó krémet. 

A legfontosabb szabály: ne nyeld le!

Fájó pisilés

A csípő, égető érzést minden második nő megtapasztalja élete során. Sajnos ez a női nem keresztje, mert a nők húgycsöve jóval rövidebb, mint a férfiaké, és pillanatok alatt eljut a fertőzés a hólyagba. Az ok sokféle lehet: gomba, vírus, baktérium, így a tünetek is meglehetősen változatosak. Tünetként jelentkezhet még folyás, vizelési nehézség, derék- és vesefájdalom. Bár ezek többsége magától is elmúlik, érdemes orvoshoz fordulni, mert komoly szövődmények kísérhetik. 

Hogyan lehet megelőzni? A legfontosabb a sok folyadék, ez segít kimosni a bacikat a szervezetből, de az is fontos, hogy cseréld le a vizes fürdőruhát szárazra, amikor kijössz a medencéből, mert a hideg, nedves ruha fokozza a betegség kockázatát.

Fájós fül

Egy jó kis fröcskölős vízi csatánál lehetetlen megakadályozni, hogy a fülbe is víz menjen – de fontos ügyelnünk rá, hogy ne maradjon benn. Egyáltalán nem ciki a strandon fél lábon ugrálni és rázni a fejünket – ez egy teljességgel jó módszer arra, hogy kijöjjön a víz. Ha ezt elmulasztjuk, a bennmaradó strandvíz pangani kezd, és ha pechesek vagyunk, bakteriális fülfertőzés lehet belőle, magas lázzal és komoly fájdalommal, de akár átmeneti halláscsökkenés is bekövetkezhet.
Hogyan lehet megelőzni? Sajnos vannak, akik hajlamosabbak a fülfertőzésre, különösen a gyerekek, akiknek rövidebb a fülkürtjük. Ha többször előfordult már ilyen probléma, és nem akartok lemondani a strandolásról, akkor érdemes speciális füldugót venni, ami kizárja a víz bejutását.A legfontosabb szabály: ne nyeld le!

Piros szemek

Az erős napfény a víz miatt szinte fájdalmasan vakít, aztán a merülés a klóros vízben, végül egy alapos szemdörzsölés a WC-zés után. Csupa-csupa szemgyilkos dolog. Nem meglepő hát, hogy a kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb nyári probléma. Könnyen felismerhető, sárgászöld váladék, összeragadt szemek, duzzadt szemhéjak. Antibiotikumos krémmel, szemcseppel könnyen és gyorsan kezelhető – de ezeket csak receptre lehet beszerezni, tehát muszáj szemészhez fordulni.
Mit lehet tenni? A kulcs a szemüveg. Napszemüveg és úszószemüveg. Ha érzékeny a szemed, ne merülj az utóbbi nélkül.

Száraz bőr

Különösen zsúfolt strandos napokon fordul elő, hogy a kelleténél több klórt tesznek az üzemeltetők a vízbe. Megvan ennek az oka: több ember, több baci, nagyobb fertőzésveszély. Tehát a klór voltaképp a mi érdekünket szolgálja – ám sajnos a bőrt ez a mennyiség gyakran már irritálja. Ha fürdés után úgy érzed, hogy száraz, húzódik a bőröd, mindenképp használj nyugtató testápolót.
Hogy előzheted meg a bajt? Fontos, hogy ne száraz bőrrel ugorj a medencébe. Már csak azért se, mert ezzel te is hozzájárulsz ahhoz, hogy a víz szennyezett legyen. Zuhanyozz le, mert a vizes bőr kevésbé szívja magába a klórt. Medencézés után pedig zuhanyozz le újra – de most szappanos vízzel, hogy minél több szennyeződést eltávolíts ezzel magadról. Utána pedig használd a testápolót. Különösen akkor fontos ennek a procedúrának a betartása, ha már messziről érzed a klórszagot. Ez szinte mindig annak a jele, hogy túl sok van belőle a vízben.

Mit tehetsz, hogy minimálisra csökkentsd a kockázatot?

• Ha választhatsz, mindig inkább a hidegebb medencét válaszd, mert abban kevesebb a bacilus!
• Zuhanyozz le, mielőtt bemész a medencébe, és zuhanyozz le, amikor kijöttél!
• Csak a saját törölköződet használd!
• Amikor kijössz a vízből, cseréld le a fürdőruhádat egy szárazra!
• Vigyél magaddal egy pici, “leülős” törölközőt, amit magad alá teszel, amikor ruhát cserélsz.
• Soha ne ülj le az öltözőben pucér fenékkel!
• Vigyél magaddal papucsot, és a csak a medencénél vedd le!
• Ha sokat fogsz merülni, vigyél magaddal úszószemüveget és füldugót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top