Egészség

Rekordnagyságú kártérítés orvosi műhibáért

A szülés ugyan be volt tervezve, de azt egy fiatal, tapasztalatlan orvos vezette le, aki nem tudott megbirkózni a váratlanul felmerült bonyodalmakkal.

30,3 millió koronás (átszámítva mintegy 340 millió forint) kártérítést ítélt meg orvosi hibáért egy prágai családnak a bíróság. A prágai Vinohradská kórháznak ezt az összeget azért kellene kifizetnie, mert az intézmény 2009-ben hibázott egy szüléskor, aminek következtében az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermeket jelenleg napi 24 órán át gondozni kell. Táplálását is csak a gyomrába bevezetett szonda segítségével tudják megoldani.

A kórház igazgatósága mérlegeli a bírósági döntés megfellebbezését, mert túl nagynak tartja az összeget, jogászuk szerint mintegy tízmillió korona lenne a megfelelő kártérítés. A bíróság indoklása szerint a kártérítés összege azonban összhangban van a testi sérülés súlyosságával, mert a gyermek a jövőben sem lesz képes önállóan gondoskodni magáról.

Amennyiben a mostani döntés jogerőre emelkedik, ez lesz a valaha is kiszabott legnagyobb kártérítés egy orvosi hibáért Csehországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top