Egészség

Hírességek és striáik – Mi a teendő, ha neked is van?

Manapság megfigyelhető egy trend, mégpedig az, hogy egyre több híresség vállalja nyíltan valamely testi hibáját – amivel természetesen rajtuk kívül a hús-vér nők 80-90%-a rendelkezik – mégis, hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy ez csak a mi szörnyű és szégyenletes problémánk. Most a striákkal foglalkozunk a téma kapcsán.

Mi az a stria?

Lényeges tisztázni a fogalmat, mert sokan összekeverik a narancsbőrrel, aminek az az oka, hogy mindkettő elsősorban a kritikus testtájakon (derék, has, combok) alakul ki, de tulajdonképpen megjelenhet bárhol, ahol a bőr rövid idő alatt sokat nyúlt. A stria a nyúlás-feszülés irányára merőleges lila vagy vöröses csík, ami később gyöngyházas fehér színűvé halványul. Kialakulásának oka lehet a hízás-fogyás, a túl intenzív testépítés, de legjellemzőbben a terhesség velejárója. Kötőszöveti gyengeség okán jelenik meg, amit a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás fokozhat, de sajnos leginkább a genetikai hajlam az, ami szerepet játszik benne, ezért ha a szülők valamelyike hasonló problémával küzdött, akkor oda kell figyelni a megelőzésre.

Hírességek és striáik – Mi a teendő, ha neked is van?

Tippek a megelőzésre

  • Kerüld a hirtelen súlygyarapodást és a súlyvesztést! Ilyet idézhet elő például egy jojó-diéta.
  • A terhesség kezdetén használj a bőr rugalmasságát fokozó, hidratáló készítményeket! Tipp: keverj a testápolódba mogyoró-, len- vagy kökényolajat!
  • Már a tiniknél érdemes odafigyelni a hirtelen növés vagy súlygyarapodás során, ismertesd meg őket ezekkel a termékekkel!
  • Kiemelten figyelj az étrendedre és a napi minimum 2-3 liter folyadékfogyasztásra, a téli hónapokban is! A nyers zöldségek, gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően a bőrt is üdévé varázsolják, emellett a cinkben gazdag ételek:magvak, tojás, máj és a szilícium tartamú teljes kiőrlésű gabonafélék, a tengeri halak is mind-mind a megelőzést segítik!
  • Heti egy-két alkalommal végy hideg-meleg váltófürdőt!

Ezek a tanácsok természetesen nem csak a striák megelőzése érdekében hasznosak, hanem a bőr általános rugalmasságának, frissességének megóvása végett is. A csíkokat eltüntetni leginkább photoshop-pal lehet sajnos, bár az évek során némileg halványodnak. Minimális javulás elérhető még aromaterápiás testtekercseléssel, mikrodermabrázióval, illetve mezoterápiával. A leghatékonyabb eredményt a lézeres kezeléssel lehet elérni, ez 60-70%-ban javít az eredeti állapoton. Annál látványosabb, minél fiatalabb a stria.

Hírességek striái

Kate Moss – Az ő esetében az egészségtelen életmód egyéb mellékhatásai is látszódnak…

Hírességek és striáik – Mi a teendő, ha neked is van?

Jennifer Lopez – ikerszülés után

Hírességek és striáik – Mi a teendő, ha neked is van?

Még több sztár és kép a Wonder Woman blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top