Egészség

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

Te hogy kezded a napodat? Kávé, cigi, utána egy kis torna? Most megtudhatod, hogy milyen hibákat követsz el reggel 10 előtt az egészséged ellen.

Jó, a kávé-cigi kombinációról egyértelmű, hogy nem tesz jót, mégis sokan csináljuk. Én legalábbis sok éven át így ébredtem, hogy az első utam az erkélyre vezetett a bögre kávémmal, hogy elszívjam a reggeli levegőmet egy cigivel. De nézzük, mi a helyzet a többi szokásunkkal? Megvannak a magunk rituáléi, már oda sem figyelünk reggel, mit teszünk. Aztán egész nap fáradtak vagyunk, vagy épp fáj a hátunk, és nem tudjuk miért, hiszen elvileg még ki is aludtuk magunkat. Íme 5 pofonegyszerű dolog, amit jobb elkerülni, és máris sokkal jobb lesz a közérzeted.

1. Ne ugorj ki az ágyból hirtelen!

A legtöbben riadtan ugrunk ki az ágyból, kapkodva az óra után, attól tartva, hogy máris jól elkéstünk. Az a gond ezzel, hogy keléskor a hát izmai még elég merevek, ha hirtelen rántunk rajtuk egyet, akkor kockáztatjuk a hátfájás bármely fajtáját. A másik ok, amiért inkább ne ugráljunk rögtön, és lassan keljünk ki az ágyból: a fekvésből hirtelen állásba pattanás miatt kiszaladhat a vér a fejünkből, és megszédülhetünk. Sőt, egy barátnőm úgy törte el a kis lábujját, hogy túl dinamikusan vetődött ki az ágyból az ébresztő dallamára, és az akciófilmes mozdulatsor közben beverte a lábát.

Mit tegyél?

Mielőtt az ágyból egy ugrással a zuhany alatt teremnél, húzd a térded a mellkasodhoz felváltva. Ennyi elég ahhoz, hogy bemelegítsd az izmaidat, beindítsd a vérkeringést, és sokkal stabilabb lábakon állj.

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

2. Ne besötétített szobában készülődj!

Alváshoz leeresztett redőnyök, behúzott sötétítőfüggönyök kellenek, ez így van rendjén. Ám amikor felkelünk, már nincs helye a sötétnek. Ahhoz, hogy pozitív hangulatban tudjunk készülődni, és a belső óránk is felébredjen, kell a fény. Sőt, egyes kutatások szerint még a fogyást is segíti, ha már kora reggel beengedjük a fényt az életünkbe. Ez persze nem vonatkozik a Finnországban élőkre télen, mert ott nagyjából mindegy, hogy elhúzzák-e a függönyt vagy sem.

Mit tegyél?

Minél több fény, annál jobb, így miután az első pontban leírt izomlazítást elvégezted, nyomás az ablakhoz! És lőn világosság.

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

3. Pihenj már munka előtt!

A legtöbbünk keményen dolgozik, beleveti magát a teendőkbe, amint beér a munkahelyére, és ha nem szólnának hozzá, fel sem nézne estig. Ennél rosszabbat nem is tehetnénk a hangulatunkkal. A kutatások szerint az emberek nagy százaléka délután háromig nem tesz semmi pihentetőt, nem szán magára időt. Ezzel pedig kedveszegetté, kevésbé hatékonnyá válunk már a nap elején.

Mit tegyél?

Munkába menet igyál meg egy jó tejeskávét, vagy hívd fel a legjobb barátnődet, indulj picivel korábban, és sétálj egy könnyűt. Bármi, amitől kicsit megpihensz még mielőtt elfáradnál, jó hatással lesz a kedvedre és a munkádra is.

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

 

4. Ne nyomogasd a szundi gombot!

Ismerős a szituáció, mikor csörög az óra, és lenyomjuk a snooze/szundi gombot, még tíz percnyi alvásért? Ilyenkor már félig éber állapotban tulajdonképpen nem tudja eldönteni a szervezet, hogy mit is akarunk, ugrásra készen áll, miközben még pihenésre akarjuk bírni. Ez eléggé összezavarhatja, még fáradtabban kelünk fel tőle, mint ha egyből kiugornánk az ágyból – persze csak a térdtorna után. Azt is eredményezheti ez, hogy később nehezebben megy az elalvás éjjel, ezért az alvás szakértői mind azt javasolják, hogy felejtsük el örökre ezt a gombot a telefonon, és valami kellemes susogásra keljünk reggelente anélkül, hogy visszabóbiskolnánk.

Mit tegyél?

Egyszerű: kelj fel, amikor csörög az óra!

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

5. Ne a testedzés legyen az első!

A végére hagytuk a legjobbat: hibát követünk el, ha rögtön edzéssel kezdjük a napot felkelés után. Az ébredés utáni első fél órában ugyanis nem ugrabugrára van szüksége a szervezetnek, hanem egy jó reggelire. Testnek és léleknek egyaránt szüksége van arra, hogy energiához jusson reggel, ne tagadjuk meg tőle!

Mit tegyél?

Nem kell persze kolbászos rántottát falnunk az első 30 percben, egy fél banán vagy egy maroknyi gabonapehely épp elég arra, hogy beindítsuk a szervezet megfelelő működéseit. Ne hagyd ki a vizet sem, éjjel dehidratálódik a test, egy fél liter víz reggel ideális arra, hogy pótold a veszteséget.

5 dolog, amit ne tegyél reggel 10 előtt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top