Egészség

Tévhitek a leégésről

Kivel ne fordult volna elő, hogy elcsábulva a nyár első ragyogóan napfényes hétvégéjétől, egy gyors és intenzív napkúrára ragadtatta magát, aminek fájdalmas leégés lett a vége? Aki ilyenen túlesett, az bizonyára megkapta a kéretlen tanácsokat is arra nézve, hogy mi tuti biztos praktika ilyen esetre. A tejföl és társai biztos előkerültek, de amennyire közkeletűek ezek a népi gyógymódok, annyira bizonytalan is a hatásuk.

“Kend be egy kis tejföllel, az majd egykettőre rendbe teszi!” “Nekem az olívaolaj használt, de a szomszédasszony ismerőse állítja, hogy még annál is jobb, ha ecetes mézet teszel rá, próbáld csak ki, meglátod, milyen jó lesz!” Ugye ismerősek ezek a praktikák és tanácsok? Könnyen osztogatja a tippeket az, aki nem a saját bőrét viszi vásárra, de azért neked sem kell minden folklórbölcsességet készpénznek venned. Sőt, jobb, ha elkerülöd a tejfölt és társait, mert éppenséggel nemhogy használna, de inkább árt a megégett, szenvedő bőrnek.

Tévhitek a leégésrőlHagyd meggyógyulni!

A jó szoros, tapadós krémek, olajos kencék, paszták, felrázható borogatások, sőt még a házipatikákban kapható gyógynövény-készítmények sem javasoltak napégésre az orvosok szerint. Ezek a szerek gátolják a bőr szellőzését, alattuk a hámréteg csak még jobban befülled, a gyógyulása lassul, sőt rosszabb esetben egy kis gombás fertőzést is összeszedhetünk az ilyen pakolásoktól.

Az enyhe, csak bőrpírral járó napégések legjobb kezelése, ha hagyjuk őket maguktól elmúlni: a bőr néhány nap alatt bebarnul az égés helyén, és hámlással gyógyul. A legtöbb, amit tehetünk, hogy kicsit fokozzuk a folyadékfogyasztást – lehetőleg vizet igyunk –, és időnként hideg, folyó vízzel hűtjük a sérült bőrfelületet.

A súlyos égést orvossal kúráltasd!

Komolyabb égés esetén is fontos a hűtés és a folyadékpótlás, de ilyenkor már lehet, hogy orvosnak kell ellátnia a sebet. Ha az égés hólyagképződéssel jár, és általános rossz közérzet kíséri, akkor menjünk inkább el egy rendelőbe, ahol szakszerű fertőtlenítéssel, hámosító szerrel látják el a sebet, és steril kötözőszerrel fedik be. Az is előfordulhat, hogy súlyos esetben tetanusz injekcióra vagy akár antibiotikumos kezelésre is szükség lesz, a nagyon kiterjedt égések esetén pedig infúzióval kell pótolni a folyadékveszteséget.

Víz és színes ruha

A folyadékpótlás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, ha napégésről van szó, különösen a gyerekek esetében, mivel az ő bőrfelületük aránya a testtömegükhöz képest sokkal nagyobb, mint a felnőtteké, így egy kisebb napégés is kiszáradáshoz vezethet náluk. A tejföl és a zsíros kencék helyett tehát inkább vízzel kúráld magad vagy a gyermeked, ha már egyszer óvatlanul kint felejtetted magad a tűző napon! A legjobb persze, ha megelőzöd a leégést, és ezzel a későbbi súlyos bőrbetegségeket is. Egyébként pedig érdemes észben tartani, hogy az árnyékban is leéghetsz, és kaphatsz káros UV-sugárdózist, sőt akár még pólón keresztül is. A fehér ruhák ugyanis a színüknél fogva jobban áteresztik az ibolyántúli sugarakat, mint a sötétek. A fehér ruházat csak akkor hatásos, ha kifejezetten UV-sugárzástól védő anyagból készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top