Egészség

Ebben még Pekinget is túlszárnyalja London

Riasztó a helyzet a brit fővárosban.

A londoni légszennyezettség magasabb a pekinginél, legalábbis ami a veszélyes nitrogén-dioxid koncentrációját illeti. A dízel üzemű járművek által kibocsátott, valamint az energiatermelésből és a fűtésből származó nitrogén-dioxid koncentrációja Európa városai közül ugyanis a London belvárosában a legmagasabb.

A nitrogén-dioxid magas koncentrációja hozzájárul a szív és a tüdő betegségeihez, továbbá hatásukra a különféle légzőszervi tünetek kockázata is megnő. Kimutatták, hogy a forgalmas utak mentén élők között többen válnak asztmássá.

Nem csak a brit fővárosban rossz a helyzet: az 1513 európai mérőállomás közül tavaly 301 esetében regisztrálták az Európai Unió által megszabott határértékek túllépését. Párizsban, Rómában, Athénban, Madridban, Brüsszelben és Berlinben is voltak olyan körzetek, amelyekben a levegő szennyezettsége túllépte a plafont. London után a lista második és harmadik helyén stuttgarti körzetek szerepeltek.

Reméljük, azért idővel javulni fog a helyzet, s nem kerül majd arra sor a briteknél, mint a kínai Henan tartomány fővárosában, Csengcsouban, ahol hegyvidékről “hozott”, zacskós levegőért állnak sorba az emberek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top