Egészség

Abortuszvideó: árt vagy használ?

Egy amerikai lány levideózta saját abortuszát, saját bevallása szerint azért, hogy a nők, akik hasonló helyzetben vannak, merjék azt vállalni. Körbejártuk, vajon ez árt, vagy használ-e az ügynek.

Lehet azon vitatkozni, hogy az abortuszt mint lehetőséget kell-e propagálni, vagy sem, és ha igen, arra a legmegfelelőbb mód vajon egy saját élmény levideózása-e, mindenesetre New Jersey-ben a 25 éves Emily Letts ezt tette. A nő egy abortuszklinikán dolgozik, és a saját abortuszát azért örökítette meg, hogy tanuljanak belőle azok a nők, akiknek szégyenérzettel küzdenek emiatt. Három hónappal ezelőtt töltötte fel a videót, ami azóta bejárta a világot. A nőt a CNN-en is megszólaltatták, többen fel vannak háborodva, mások a vállát veregetik bátorsága miatt. Körbejártuk mi is a történetet.

“Ez az eset az informált, tudatos, szabad önrendelkezés példája” – mondja véleményét Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa. Szerinte fontos üzenet az is, hogy minél tájékozottabbak legyenek a nők, “és mivel ő egy abortuszklinikán dolgozik, a személyes meggyőződése a szakmaival egybefonódik. Sajnos egy ehhez hasonló kiállás és vállalás teljesen elképzelhetetlen Magyarországon. Az abortusz nem az, ami miatt a nőnek szégyenkeznie kell, nem igaz, hogy bűntudattal kell élniük, de a társadalmi hatás mégis a stigmatizálás”.

A kérdés a szerkesztőségben is vitát váltott ki, alább a munkatársaink véleményét olvashatjátok.

Eszter: “Nemcsak a nő feladata, hogy ne essen teherbe, ha nem akar”

A 25 éves nőnek a CNN műsorvezetői felteszik az elsőre nagyon ártatlannak tűnő kérdést, hogy miért nem szedett fogamzásgátlót. (Mert ugye a műsorvezetők szerint – egy férfi, egy nő – akkor el lenne intézve az egész dolog, nem esett volna teherbe, nem lett volna abortusz. Persze azért tudjuk, hogy a fogamzásgátló sem nyújt százszázalékos védelmet.) A fiatal nő egyébként azt válaszolja, hogy éppen nem volt komoly kapcsolata, és nem szerette volna feleslegesen hormonokkal tömni magát. Erre persze egy kicsit furán néznek rá, amit kikérek magamnak. Először is mi van akkor, ha egy nő nem akar fogamzásgátlót szedni? Felelőtlennek nevezni azért felháborító, mert én saját tapasztalatból tudom sajnos, hogy mi történ(het) egy nő testével/testében több évig tartó fogamzásgátló szedés után. Hát semmi jó. És persze megint a nőkre hárítják ezzel a felelősséget – te nem vigyáztál, te lettél terhes, neked volt abortuszod.

A férfiak, akiknek nagyon kényelmes a fogamzásgátló létezése, csak ne nekik kelljen szedni, ebben a történetben elég kevésszer szerepelnek mint felelősök, vagy mint a felelősség egy részének vivői. (Nyilván nem azt mondom, hogy a fogamzásgátló tabletta az ördög műve, hiszen a nők számára sok mindent megváltoztatott a világban, és vannak előnyei.) És azt sem mondom természetesen, hogy le a férfiakkal, csak annyit, hogy nemcsak a nők feladata az, hogy (hiába az ő testüket-lelküket érintő kérdés a terhesség) ne essenek teherbe, ha nem akarnak, és igenis legyen hajlandó óvszert húzni az aktuális partner, ha arról van szó. Nekem pont ezért tetszett az a kampány, amikor terhes tinédzser fiúkkal próbálták a középiskolások figyelmét felhívni arra, hogy bizony kettőn áll a vásár…

Abortusz ellenes tüntetés Washingtonban
Abortuszellenes tüntetés Washingtonban – Fotó: Chris Maddaloni, Getty Images

Nóra: “Ez a videó többet árt azt ügynek, mint használ”

Addig rendben van, hogy az amerikai közvélemény egy tekintélyes része fanatikusan abortuszellenes – múlt heti hír, hogy egy új törvény miatt a 4,5 milliós Louisianára egyetlen szem abortuszklinika maradhat –, így igenis van helye egy ilyen kiállásnak. Nevezhetjük bátornak és becsülendőnek is, hogy ez a lány az arcát adta hozzá, és vállalta a borítékolható támadásokat. Viszont szerintem ezzel a videóval többet árt az ügynek, mint használ. Az abortuszellenes hozzászólásokból általában a következő kép rajzolódik ki: “Aki elveteti a gyerekét, az biztos felelőtlen, nem védekezett, és olyan önző, hogy vállrándítva gyilkolja meg leendő magzatát, mert ez neki kényelmesebb, mint előre gondolkodni.” Ezzel ezer ponton lehetne vitatkozni, ehelyett itt egy videó, amiben mit lát az abortuszellenes polgár? Egy nőt, aki nem védekezett rendesen, miközben nem volt komoly kapcsolata, és gyereket sem akart, előtte-utána nevetgélve nyilatkozik az egészről, és a műtét után az egyik első szava, hogy “király”. Hiába mond közben okos dolgokat, az ellenzők szeme előtt már lobog a vörös posztó, és indul a felháborodás. De ne legyen igazam.

Zita: “Amíg a társadalom a teljes felelősséget a nőkre hárítja, ne is várjunk változást”

Nem hiszek abban, hogy a nem kívánt terhességek többnyire “véletlen balesetből” jönnek össze, szerintem ez a kisebb százalék. Úgy gondolom, ezen teherbe esések nagy része emberi hibából (vagy társadalmi helyzetből, életmódból, mentalitásból, rögzült rutinokból, párkapcsolati sajátosságokból) adódik, vagyis megelőzhető lenne. A dolog részben rétegtől független: jómódú, tanult tinik és elmaradott térségben élő iskolázatlan párok egyaránt megjelennek az érintettek között. Természetesen tudom, hogy megfelelő védekezés mellett is előfordulhat ilyesmi, de szerencsére kis százalékban, és ha valaki biztosra akar menni, kombinálhat több módszert is – így nincs vége a világnak, ha mondjuk kiszakad a gumi –, amit sokan jelölnek meg okként.

Ettől függetlenül ennek a problémának a megoldását semmiképp nem az abortusz tiltásában vagy szigorításában látom, ahogyan az ebbe a helyzetbe került nők hibáztatásának sincs semmi értelme. Oktatás, felvilágosítás, olcsó fogamzásgátlás, a férfiak felelősségének tudatosítása: ezek lennének az igazi megelőző eszközök. Addig viszont, amíg a társadalom a teljes felelősséget az egyénre, és még csak nem is a párokra, hanem kimondottan a nőkre hárítja, ne is várjunk változást. Régi szokásunk ez: azt gondoljuk, ha megjelöltük, ki a hibás egy kialakult gondért, azzal már meg is van oldva (lásd: hajléktalankérdés vagy a cigányság helyzete). Nos, ez nemhogy nem segít, de további bajokat szül.

A
A Várandós tinik című sorozat egyik anyukája

Ági: “A nőket felnőtt, felelősségteljes embernek kell tekinteni”

Egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen, és hogy ne legyen gyereke. Azokban az országokban, ahol nem engedélyezik az abortuszt, sokkal több az ezekkel összefüggésben lévő halálesetek száma, ugyanis a nők nem kihordják, hanem saját kezűleg végzik el inkább az abortuszt, amit el lehet képzelni, mennyire steril, mennyire szakszerű keretek között végeznek. Ebből azt a következtetést lehet csak levonni, hogy az elkeseredettség, amit egyes országok törvényei miatt nők százezrei kénytelenek elviselni, semmi jóra és semmi pozitív fordulatra nem vezet. Határozottan azon a véleményen vagyok, hogy a nőket felnőtt, felelősségteljes embereknek kell tekinteni, akiknek joguk van a saját testük felett rendelkezni. A fogamzásgátlás nem a nő dolga, semmiképp nem kizárólagosan. A legálszentebb dolog azt mondani, hogy nem fordulhat elő nem kívánt terhesség védekezés mellett. De, előfordulhat. Ez a nő bátor volt, mert kiállt a véleményével egy olyan ügy mellett, amire a legjóindulatúbb hozzáállás is sokszor csak egy szemlesütés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top