Egészség

Jön az allergiaszezon – vigyázz a keresztallergiákkal!

A rutinos allergiások jól tudják, hogy az allergének támadása idején a szabadtéri programokra nem indulhatnak el az enyhülést adó gyógyszereik nélkül. De vajon mitől kezd egy allergiás tüsszögni, vagy viszkető torokra panaszkodni az étteremben vagy a családi asztalnál, ha öt perccel azelőtt még semmi baja sem volt?

Gyakorló allergiásként sokszor tapasztaltam, hogy parlagfűszezonban hiába a tökéletesre légkondicionált étterem (a csúcsidőszakban az allergiások megmentője lehet pár órára a pollenszűrővel felszerelt légkondicionáló), egy pohár bor vagy egy szelet görögdinnye után ugyanúgy kapar a torkom, viszket az orrom, mintha legalábbis egy szépen fejlett parlagfűmező közepén állnék. Értetlenül álltam a jelenség előtt, és azt hittem, egyre több dologra leszek allergiás. Ám nem sokkal ezután először hallottam a keresztallergiáról, azaz arról, hogy az arra érzékenyeknél nemcsak az ismert allergének, hanem teljesen ártalmatlannak tűnő élelmiszerek is kiválthatnak az eredetihez hasonló allergiás reakciót. Allergiaszezonban a keresztallergia tünetei sokkal erősebben jelentkezhetnek, érdemes hát rájuk odafigyelni.

 Hasonló ujjlenyomat

– A belégzési allergének, vagyis például a pollenek, állatszőrök vagy a poratkák sajátos fehérjeszerkezettel bírnak – magyarázza el a jelenség hátterét dr. Zonda Igor allergológus – Olyasmi ez, mint az ujjlenyomat: ezt azonosítja, és erre reagál a szervezet allergiás reakcióval. Bizonyos élelmiszerek fehérjeszerkezete, azaz ujjlenyomata viszont hasonló az allergénekéhez, a szervezet pedig épp ezért allergénként léphet fel velük szemben. Ezért okoznak kellemetlen tüneteket a parlagfű-allergiásoknak a görögdinnye, a pázsitfűfélékre érzékenyeknek a különböző gabonák, a fekete ürömre allergiásoknak a zeller, a nyírfaallergiásoknak a barack.

A keresztallergiás reakciók azonban a szakember szerint korántsem érintenek mindenkit – csupán az allergiások körülbelül 10 százalékának okoznak panaszt, és általában sokkal enyhébb reakciót váltanak ki, mint az eredeti allergén. Ilyenkor jellemző az úgynevezett orálisallergia-szindróma, azaz a száj, a szájpadlás, a torok viszketése, esetleg a nyelv duzzanata. Ezek a tünetek rendkívül rosszul hangzanak, ám allergológus szakértőnk szerint rendkívül ritka, hogy súlyos, vagy akár az életet veszélyeztető helyzet alakuljon ki.

Ez persze kevéssé vigasztalja azt, aki éppen a kellemetlen tünetektől szenved, ám mindenesetre jó tudni, hogy a gondok egy antihisztamin-tabletta bevételével általában megoldhatóak. És persze az allergiás választhatja a megelőzést is, vagyis azt, hogy tartózkodik a problémákat okozó ételek fogyasztásától. Ez a parlagfű-allergiásoknak a legnehezebb (legalábbis ha szeretik a dinnyét), hiszen a növény virágzásának és a gyümölcs érésének időszaka csaknem teljesen egybeesik. A többieknek valamivel könnyebb a helyzetük, hiszen például a nyírfa virágzási időszaka máskorra esik, mint a barack főszezonja. A hőkezelés is segíthet valamicskét, tehát a problémát okozó gyümölcsből jobb levest, kompótot készíteni, mint nyersen fogyasztani.
– Azt is fontos tudni, hogy a keresztallergiás reakciók megjelenése sem nem enyhíti, sem pedig nem csökkenti az allergiát, vagyis nem lehet ezeknek az ételeknek a fogyasztásával “hozzászoktatni” a szervezetet az allergénhez, de nem is lesz rosszabb tőlük a helyzet – szögezi le dr. Zonda Igor.

Jön az allergiaszezon – vigyázz a keresztallergiákkal!

 Bor, sajt, fűszerek

De vajon mi a helyzet a borral és a sajtokkal? Ez utóbbiak nálam a parlagfűszezon csúcsán ugyanis teljes biztonsággal előhozzák az allergiás tüneteket, míg a görögdinnyére nem minden esetben reagálok. A szakértő szerint a vörösbor, az érlelt sajtok, a fűszeres ételek, a kávé vagy a csokoládé tüneteket fokozó hatása nem függ attól, mire is érzékeny az adott allergiás. Ezek az élelmiszerek és italok ugyanis hisztaminfelszabadító anyagokat tartalmaznak, amelyek egy olyan helyzetben, amikor az allergiás ember szervezetében amúgy is bőségesen szabadul fel hisztamin, képesek még jobban felerősíteni ennek az anyagnak a termelődését.

– A dolog érdekessége az, hogy a hisztaminfelszabadulás erősítését épp olyan vegyületeknek köszönhetjük, amelyeket egyébként szeretünk az adott élelmiszerben: a csokoládé szerotonintartalmától például jókedvűek leszünk, a triptofántól jobban alszunk. Az allergiára tehát fokozottan igaz az, hogy ami az egyik oldalon áldás, az a másik oldalon akár átok is lehet – véli a szakértő. Bár a hisztaminfelszabadító anyagokban gazdag élelmiszerek adott esetben allergén hiányában is kiválthatják az allergiás tüneteket, leginkább akkor hatnak, amikor az allergiás reakció már amúgy is kialakult a szervezetben. Vagyis az allergiásoknak sem kell egész évben lemondaniuk a csokoládéról vagy a sajtról, elég a szezonban óvatosnak lenniük. Kritikus helyzetben pedig az egyébként is szedett antihisztamin-tartalmú gyógyszer segíthet megoldani a problémát.

A tisztaság tehet róla?

Gyakran mondják, hogy az allergiások számának növekedéséről a mai kor tisztaságmániája és túlzott vegyszerhasználata is tehet. Dr. Zonda Igor szerint mindez annyiban igaz, hogy a régi korokban az emberi immunrendszer egy része folyamatosan dolgozott a fertőzések kivédésén. Olyan, pár száz éve még teljesen általános feladatok foglalták le, mint például a tetvekkel, bolhákkal, bélférgekkel behurcolt fertőzések leküzdése.
– Most, hogy ezekkel az akkor még teljesen általánosnak számító parazitákkal nem kell megküzdenie a szervezetnek, az immunrendszer “unalmában” talál magának olyan antigéneket a környezetben, amelyeket támadóként azonosíthat, és felléphet ellenük. Így alakul ki az allergiás reakció, amelynek során a szervezet olyan anyagok ellen veszi fel a harcot, amelyek alapvetően teljesen ártalmatlanok.

De mit tehet mindezek ellen egy 21. századi ember, aki azért mégsem kívánja vissza sem magának, sem gyermekeinek a fejtetveket vagy a bélférgességet? Az allergológus szerint viszonylag keveset: a túlzott, mániákus fertőtlenítés persze nem jó, de az sem feltétlenül jó megoldás, ha egyáltalán nem adunk a higiéniára. A cél valamiféle egészséges középút, már csak azért is, mert az allergiás tünetegyüttesek kialakulása sokkal összetettebb folyamat annál, mintsem hogy ilyen egyszerű egyenletekkel leírható lenne. A vegyszerek nyakló nélküli használata azonban azért sem ajánlatos, mert az immunrendszert az is megterheli, ha szinte naponta találkozik új és még újabb vegyületekkel, amelyekre valamiféle választ kell adnia.

Jön az allergiaszezon – vigyázz a keresztallergiákkal!

 

Keresztallergének A-tól Z-ig

alma – nyírpollen
babfélék – földimogyoró
diófélék – földimogyoró
éger – mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte
fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, paradicsom, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, fűszerek
földimogyoró – babfélék, szenna
fűfélék – burgonya, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, paradicsom
gabona – az összes többi gabona, szója
gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei
hal – az összes másfajta hal, tenger gyümölcsei
kapor – zeller, nyírfa, üröm
kesudió – kakaó, kávé
latex – citrusfélék, avokádó, gesztenye, banán, kivi, papája, spenót
méz – tamarindus, virágpor, méhpempő, méhészeti termékek
mogyoró – dió, mandula, az összes többi olajos mag
növényi gumik – földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll
nyírfa – körte, paradicsom, sárgarépa, alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller
olajos magvak – hüvelyesek
őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava
parlagfű – dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm
pázsitfűfélék – kukorica, rozs
poratka – kivi, rákfélék és egyéb ízeltlábúak
rozspollen – rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom
szója – szentjánoskenyérmag
tej – a más állatok teje (pl. kecske, juh, szamár), szója, marhahús, marhabőr
tenger gyümölcsei – különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip
tojás – más szárnyasok tojása, szárnyasok húsa, tolla
üröm – banán
zeller – ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoránna, oregánó
zöldborsó – hüvelyesek

Hasznos linkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top