Egészség

Last minute böjt – tarts velünk!

Egyre közeledik a húsvét, ezzel lezárul a böjti időszak. A végén még belehúztunk, és a szerkesztőségben közös böjtbe kezdtünk! Még velünk tarthatsz! A kedvcsináló felvezetés után minden nap új poszttal jelentkezünk, amiben beszámolunk szenvedéseinkről és eufórikus pillanatainkról egyaránt.

Egyedül nem megy, böjt esetén ez hatványozottan igaz. Jó tudni, hogyha nem is vagyunk éppen egy térben, a város egy pontján valaki a csirkecomb helyett ugyanúgy egy pohár sárgarépa-zellerléért nyúl. Könnyebb így, ezt most már tapasztalatból is mondhatjuk.

Közösen könnyebb

Kipróbáltuk ugyanis, milyen közösen “önmegtartóztani”. Sorra vettük a legismertebb, népszerű tavaszi kúrákat, és leosztottuk egymás között, mindenki kedve és ereje szerint vállalt időtávot és fegyvernemet. Kipróbáltuk a leveket. Volt, aki magának facsarta, volt, aki a készen megvehető üvegeset preferálta, és volt, aki megrendelte. Repertoárunkban szerepelt még egy új méregtelenítő kúra is, melyben a saláták is zöld utat kapnak, illetve kipróbáltuk a kínai gabonakúrát, barnarizs-diéta formájában. És a végére hagytam a legkeményebb versenyző vállalását: Neera kúra, kérem, Neera kúra…

Figyelem!
A kúra során
• átmenetileg emelkedhet a vér húgysavszintje,
• sötétebbé, áthatóbb szagúvá válhat a vizelet,
• kellemetlen szagú, a ruhát elszínező lehet az izzadság,
• a bőr kiszáradhat, pattanások, kiütések jelenhetnek meg rajta,
• gyógyultnak vélt vagy rejtett panaszok ismét fellobbanhatnak,
• a pangó epe zöldre és fehérre festheti a székletet,
• a fogakat, a fogínyt és a nyelvet vastag lepedék borítja, és rossz a lehelet.
Ezek a jelenségek a nagyobb mennyiségben ürülő salakanyagokkal hozhatók összefüggésbe.
A böjt után pedig nagyon hamar megszűnnek.

Szakmai segítséggel

Természetesen nem vagyunk önmagunk ellenségei, és bár senki sem volt “böjtszűz”, azért szakmai támogatást is kértünk. Kúránkat Dr. Balaicza Erika felügyelte. Szerencsére egyben vagyunk, és mindenki arról számolt be nagyjából a negyedik naptól, hogy bármilyen ijesztőnek is tűnik ez a kijelentés, bármeddig tudta volna csinálni.

Fontos, hogy nem holmi méregtelenítési őrületből vágtunk bele, pusztán a téli mackólét után szerettük volna, ha kicsit felfrissül, megkönnyebbül a testünk. Nem beszélve arról, hogy a böjt a léleknek is jót tesz, jó érzés, ha a fókuszunk elkerül valamiről (pl. zamatos csirkecombról) és egy kicsit másként nézünk a körülöttünk lévő világra.

Belevágtunk hát hatan, ha van kedvetek, tartsatok velünk! Mert bár a mi kúránk már lezárult, de napi beszámolókat közlünk mostantól egy héten át, és így, ha belevágnátok, mankóként itt lennének a mi tapasztalataink, élményeink, nehézségeink, örömeink. Ha meg most passzoljátok, akkor mentsétek le a linkeket és vegyétek elő, amikor éppen aktuális lesz!

Legelőször is vegyük sorra, ki miért fogott bele a tavaszi böjtbe:

Last minute böjt – tarts velünk!Ági, újságíró

Miért kezdtem? Évek óta szemezek mindenféle tisztítókúrával, de egyedül sosem éreztem magam elég erősnek ahhoz, hogy belevágjak. A szerkesztőségben viszont kitaláltuk, hogy többen többfélét teszteljünk, ez már elég löket volt arra, hogy beszálljak. Kicsit izgulok, hogy két kisgyerek mellett hogyan lesz időm pluszban magamnak főzőcskézni, de most nagyon elszánt vagyok! A Miss Greenben ráadásul az lesz jó, hogy vannak ízek, és nem kizárólag levet tölthetek magamba, hanem lehet salátát és levest is enni. Úgyhogy, rajta!

Vállalás: 7 nap
Fegyvernem: Miss Green tavaszi méregtelenítő kúra

Last minute böjt – tarts velünk!Szilvi, újságíró

A környezetem csodálkozik, de belevágtam, igen, mert elegem lett abból, hogy folyton fáradtnak érzem magam, és a fogyókúrát is állandóan csak halogatom.Többször böjtöltem már hat napig, és mindig katartikus volt, most is erre számítok. Több energiára, pár kilóval kevesebbre a mérlegen végre, és arra, hogy utána könnyebb lesz kitartani egy egészségesebb étrend mellett. Hét napig fogom tartani, a Steinberg levekkel, mást nem fogok fogyasztani, csak leveket, teát és vizet. Tartok-e valamitől? Egyedül a munkám okozta stressztől. Szerdára le kell adnom egy fontos anyagot, az lesz a 4. nap, remélem, kibírom, hogy ne egyek.

Vállalás: 5 nap
Fegyvernem: Steinberger lékúra

Last minute böjt – tarts velünk!Kriszta, vezetőszerkesztő

Mert tavasz van. Vagy inkább így: Tavasz van! Sok éve minden tavasszal és ősszel böjtölök. Szeretem a böjttel járó megtisztulást, könnyebbségérzést, felismeréseket. Jó érzés elhagyni néhány kilót, új erőre kapni, friss lendülettel létezni a természettel összhangban. Fontos számomra a lemondás gyakorlása, az elcsendesülés, befelé fordulás. Böjtöltem már elvonulva, böjti házban, minden kényeztető jóval felszerelt szállodában, de csináltam otthon, egyedül is. Most, mielőtt belekezdtem, átgondoltam, hogy miért és hogyan is szeretnék most böjtölni, miként fogom tudni megteremteni ehhez a megfelelő körülményeket. A jelenlegi élethelyzetemben az tűnt megvalósíthatónak, hogy munka mellett, profik segítségével vágjak bele. Az Angyalok konyhája csapatát választottam, csatlakozva a náluk éppen futó húsvéti nagyböjt programhoz.

Vállalás: 7 nap
Fegyvernem: Angyalok konyhája lékúra

Andi, értékesítéstámogató

Tavaly augusztus végén egy kalandparkban eltörtem a bokámat, műtét, csavarok és 4 hónap sportmegvonás következett… Emellett nem figyeltem oda az étkezésre sem, teljes boldogság az új párkapcsolatomban, mozi, vacsi, nasi, csokik… Az eredmény: +25kg 4 hónap alatt!

Egy ideig halogattam, aztán betelt a pohár, már alig volt olyan ruhám, amit felvehettem volna. Az új évre való tekintettel vettem bérletet egy nagy edzőterembe, naponta egyszer biztos, de volt, hogy kétszer is elmentem edzeni A közérzetem természetesen egyre jobb lett, azonban a súlyom nem indult meg lefelé. Visszatértem újból a vegetáriánus étkezéshez azonban a szénhidrátokról még nem tudtam lemondani. Egy hete megszületett bennem a döntés, újra megcsinálom azt, amire már többször képes voltam: megtisztítom a szervezetemet és utána visszatérek az egészséges táplálkozáshoz.

Last minute böjt – tarts velünk!

Elhagytam a szénhidrátokat is, és felkészültem a böjtölésre. A Neera kúrát azért választottam, mert többektől hallottam jótékony hatásáról és a családomban is többen végigcsinálták már. A fogyás és méregtelenítés mellett spirituális oka is van a böjtölésemnek, idén végzek egy pszichológia akadémián, ahol nagy átalakuláson ment át a személyiségem, és most szeretnék továbblépni a spirituális úton is, a böjt alatt folytatom a meditációt és a jógagyakorlatokat.

Vállalás: 7 nap
Fegyvernem: Neera kúra

Last minute böjt – tarts velünk!Réka, szerkesztő

Általában tavasszal szeretek  valamiféle “könnyítő kúrát” végezni. Mostanában azt  gondolom, hogy azért értelmezik félre ezeket a kúrákat, mert a nevük kicsit elhibázott. Én azt mondanám inkább, nem méregtelenítő, hanem tehermentesítő kúrák ezek, kicsit hagyják máson dolgozni a szervezetet. A csapatban most én a rizst választottam, idén már csináltam egy egyhetes léböjtöt, most nem vágytam rá újra, talán majd nyáron. Kíváncsi vagyok, mennyire hatékony a rizs. Ráadásul egy hatalmas munkában is vagyok, nekem könnyebbség, ha egyáltalán nem kell most azon gondolkodnom, mit egyek, viszont nem kopog a szemem.

Vállalás: 7 nap
Fegyvernem: barnarizs-kúra

Last minute böjt – tarts velünk!Judit, szerkesztő

Két okból vágok bele a böjtbe: (1.) Az utóbbi hetekben nem figyeltem oda rendesen a táplálkozásomra, túl sok volt a durva, nehéz étel, az emésztésem megborult, a léböjttel picit tehermentesíteni szeretném. (2.) Érzem, kifogytak az erőtartalékaim, fáradt vagyok, gyenge, a kedvem se rózsás, és állandóan ráz a hideg. De mivel egyszer már végigcsináltam egy léböjtöt, tudom, hogy napokon belül minden újra jó lesz, energikus leszek és könnyed. Visszatér belém a kedélyes csí.

Vállalás: 3 nap
Fegyvernem: saját maga facsarta levek

Innen indulunk tehát, és mostantól mindennap olvashatjátok napi beszámolóinkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top