Egészség

Kiderült: ez a gyermekkori elhízás egyik fő oka

A fiatalon dohányzó fiúk jövőbeli fiúgyermekeik egészségét kockáztatják.

A már 11 éves koruk előtt rendszeresen dohányozó fiúk azt kockáztatják, hogy jövőbeli fiúgyermekeik túlsúlyosak lesznek – állapították meg brit kutatók. A tudósok szerint az eredmények azt sugallják, hogy ha a fiúk már pubertáskor kezdete előtt ki vannak téve a dohányfüstnek, akkor jövőbeli fiúgyermekeiknél anyagcsere-problémák jelentkezhetnek. “E transzgenerációs hatások felfedezése jelentősen befolyásolja az elhízás jelenlegi terjedését vizsgáló kutatásokat és a megelőző intézkedések értékelését” – hangsúlyozta a kutatást vezető Marcus Pembrey, a University College London professzora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Nagy-Britanniában és Európa más részein is visszaszorulóban van a dohányzás, ám világviszonylatban majdnem egymilliárd férfi cigarettázik: a fejlett országok férfilakosságának nagyjából 35 százaléka, a fejlődőkének 50 százaléka.

A kutatás során 9886 apa részletes genetikai, életmódbeli és egyéb egészségi adatait elemezték. A vizsgált apák 54 százaléka volt dohányos életének egy részében, és közülük 3 százalék 11 éves kora előtt kezdett el rendszeresen cigarettázni. A kutatók összevetették a már pubertás kor előtt dohányzó, a káros szokást valamivel később felvevő és a cigarettát messziről kerülő apák gyermekeinek testtömegindexét. Az eredmények szerint a már 11 éves kor előtt dohányzó apák fiúgyermekeinek volt a legmagasabb a testtömegindexe 13, 15 és 17 éves korban.

Ezeknél a fiúknál feltűnően magasabb volt a testzsírtömegszint, ami azt jelenti, hogy 5-10 kilogrammnyi plusz volt rajtuk 13 és 17 éves koruk között. A kutatók szerint a lánygyermekeknél is kimutatható volt a hatás, de korántsem volt olyan mértékű, mint a fiúknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top