Egészség

Intelligens tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia ellen

A bőrön viselhető, elektronikus műszer lehetővé teszi a beteg izomműködésének felügyeletét, az így nyert adatok tárolását és az automatikus gyógyszeradagolást.
Forrás: au.news.yahoo.com /AFP
Forrás: au.news.yahoo.com /AFP

Intelligens, rugalmas, bőrön viselhető tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia és a Parkinson-kór kezelésére dél-koreai és amerikai tudósok.

A kutatók régóta dolgoznak a kicsi, rugalmas, nem feltűnő műszer fejlesztésén, amely adatokat rögzít, ezek alapján pedig a gyógyszert is adagolja. Az eddigi, bőrön viselhető eszközök azonban merevek voltak.

Az újonnan fejlesztett prototípus a nanotechnológia alkalmazásának köszönhetően csupán egy milliméter vastag, így könnyen viselhető a csuklóízületen, ahol az izomtevékenységet méri, és az adatokat regisztrálja

Az így nyert értékek alapján egy vékony fűtőréteg felmelegíti a nanorészecskékben tárolt gyógyszert, mely így a bőrbe jut. A beépített hőérzékelő megakadályozza, hogy a bőr ilyenkor túlhevüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top