Egészség

Egyszerű oka is lehet az elhízásnak

Egy új kutatás szerint azok a gyerekek, akik a saját hálószobájukban nézik a tévét, nagyobb valószínűséggel híznak el, mint akiknek nincs tévéjük a hálószobában.

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a gyermekkori elhízás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt három évtizedben a gyermekek és a serdülők körében, és ebben nagy szerepe van annak, hogy sok gyereknek van saját televíziója a szobájában. A kutatást vezető Dr. Diane Gilbert-Diamond azt állítja, hogy a 8 és 18 év közötti fiatalok 71 százalékának van saját televíziója a szobájában. Tekintettel a tévével rendelkezők magas arányára, a kutatók azt feltételezték, hogy a tévézés és a játékok káros hatással lehetnek a gyermekek és a serdülők testsúlyára.

A 2003-ban megkezdett amerikai kutatás során 10 és 14 év közötti fiúkat és lányokat kérdeztek meg telefonon, összesen 6522 gyermek vett részt a vizsgálatban. A résztvevők egy sor kérdést válaszoltak meg, például hogy tanítási napokon hány órát töltenek tévézéssel, videójátékokkal, valamint a televíziók hálószobában való jelenlétét is értékelniük kellett. Ezen kívül a magasságra, a testtömeg-indexre (BMI) is rákérdeztek, megkérdezték a szülőket is, a lekérdezést pedig 2 és 4 év múlva megismételték.

Több tévézés, magasabb BMI?

A gyermekek 59,1 százaléka válaszolta azt, hogy van televízió a hálószobájában. A tévé gyakoribb volt a fiúknál, valamint az alacsonyabb iskolázottságú, és alacsony jövedelmű családok gyermekeinél. Azok a gyerekek, akiknek volt tévéjük, arról számoltak be, hogy többet nézik, illetve többször játszanak videójátékokkal, mint azok, akiknek nem volt saját tévéjük. A tanulmány eredményei azt is kimutatták, hogy a tanulmány kezdetén megállapított kiindulási BMI-hez képest a tévéző gyerekek BMI-je 2 év után 0.57 ponttal, 4 évvel később pedig 0.75 ponttal volt magasabb.  

A kutatók azt feltételezik, hogy a hálószobában lévő televíziók megzavarhatják a gyermekek alvási szokásait, rövidülhet miattuk az alvási időtartam, az elégtelen alvás pedig később súlygyarapodást is eredményezhet. Emellett a tévékben gyakori élelmiszerreklámok is hatással lehettek a gyerekekre. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a vizsgálat során nem ellenőrizték és igazolták pontosan ezeket az összefüggéseket.

Ki a tévével a hálóból?

A kutatók azt sugallják, hogy a televízió eltávolítása a gyerekszobából fontos lépés lehet a gyermekkori elhízás elleni harcban. Úgy vélik, hogy a tévénézés korlátozása, a következetes szülői felügyelet és a televízió eltávolítása a gyerekek hálószobájából pozitív és tartós változáshoz vezethet.

A szerzők hozzáteszik, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja a szülőknek, ne tegyenek tévét a gyerekek szobájába, tanulmányukban pedig támogatják ezt az ajánlást, és kérik a gyermekorvosokat, hogy továbbra is ezt a véleményt kommunikálják pácienseiknek.
Emellett azonban azt is megjegyezték, hogy a kutatás 2003-ban kezdődött, azóta pedig a gyermekek a televízión kívül más elektronikus eszközök, mint az okostelefonok, laptopok, tabletek hatásának is ki vannak téve, így további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosítani tudják a különféle eszközök súlygyarapodásra való hatását.

Ez a tanulmány azonban nem az első, amely összefüggést feltételez a hálószobában elhelyezett televízió és a gyermekkori elhízás között: 2012-ben már megjelent egy tanulmány arról, hogy azok a gyermekek, akiknek tévé, számítógép vagy más elektronikus eszköz van a szobájában, 28 %-kal nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá, és 30 %-kal nagyobb az esélyük az elhízottságra, mint azoknak, akik nem tartanak ilyen eszközt a hálójukban.

Nemcsak a tanulmány eredményei, gyermekünk nyugodt alvása, értékes szabadidő-eltöltése érdekben is jobban tesszük, ha nem rakunk televíziót a szobájába, és a tévézést nem tesszük számára bármikor elérhető programmá, inkább közösen, értékes tartalmakat választva nézzük a műsort.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top