Egészség

A dühkitörések ötszörösére növelik az infarktus kockázatát

A harag megnyilvánulásai fokozzák a szív- és érrendszeri problémák esélyét.

Amerikai kutatók kiszámolták, hogy két órával a dühkitörés után ötször akkora lesz a szívinfarktus kockázata, mintha ugyanaz a személy nyugodt és kiegyensúlyozott lenne. Az agyvérzés esélye ugyanilyen esetben több mint háromszorosára nő. A dührohamok szívritmuszavart is okozhatnak.   

Különösen érzékenyek azok, akiknél már felléptek szív- és érrendszeri zavarok. A kockázati tényezők összeadódnak: egyetlen dühkitörésnél viszonylag alacsony az akut szívproblémák kialakulásának veszélye, ám akik gyakran dühbe jönnek, azoknál fokozódhat a kockázat.

Statisztikai számítások alapján tízezer alacsony kockázatú személyből, akiknek napi öt dühkitörésük van, 158-an szenvednek szívinfarktust. Tízezer olyan személy esetében, akiknél fennállnak a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői – többek közt a cukorbetegség –, és napi ötször még dühbe is gurulnak, a kutatók 657-nél számoltak szívinfarktussal.

A kutatók szerint nem világos, hogy a harag megnyilvánulásai miért növelik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Korábbi tanulmányokra utalnak, amelyek szerint a pszichológiai stressz felgyorsítja a szívverést, és növeli a vérnyomást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top