Egészség

Mindent a köszvényről! – Nem is olyan ritka betegség, mint gondolnánk

Reumatológus szakértőnk, dr. Megyaszai Márta összegyűjtött minden hasznos és fontos információt, amit a köszvényről tudni érdemes. Sajnos gyakoribb, mint gondolnánk, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk a tünetekkel, kezelési módokkal.
Köszvényes láb
Köszvényes láb

Nem is ritka! Ez jutott eszembe, amikor egyik rendelésen egymás után több köszvényes beteg érkezett. Egyiküknek egy kiadós vacsora után fájdult meg a nagylábujja, a másiknak épp egy gyomorrontás miatti kényszerű diéta mellett gyulladt be a lábfeje. A többiek a szokásos kontrollra jöttek, friss vérvételi eredményekkel. Persze volt olyan is, aki ízületi panaszait köszvénynek tartotta, de azokat más betegség okozta.

Mi is az a köszvény?

A köszvényt húgysavkristályok lerakódása okozza. Az ízületbe lerakódott húgysavkristályok gyulladást okoznak. Nem is akármilyet! Az akut gyulladás, melyet köszvényes rohamnak nevezünk, borzalmasan fáj. Legtöbbször a nagylábujj tőízületén alakul ki a roham, az ízület beduzzad, a bőr piros lesz.
Az előbb említett két beteg ilyen rohammal érkezett, mindketten mankóval, mert egyáltalán nem tudtak ráállni a fájós lábukra.

Cikkünket dr. Megyaszai Márta reumatológus szakértőnk írta. Ha kérdésed van, itt felteheted neki!

Mi okozza a rohamot?

A vérben lévő magasabb húgysavszint nem hirtelen alakul ki. Viszont elegendő egy átbulizott este (alkohol), egy bőséges, magyaros étkezés, vagy éppen egy gyors, drasztikus diéta, hogy a húgysavkristályok kicsapódjanak az ízületben, és rohamot okozzanak.

A diagnózis

Legtöbb esetben elegendő a beteg kikérdezése és az orvosi fizikális vizsgálat. A diagnózisban segít, ha a roham gyógyszerére gyorsan csökken a gyulladás és a fájdalom. A bizonyítékot a gyulladt ízületből nyert kis folyadék vizsgálata adja, de erre nem mindig van szükség.

Terápia

Szerencsére az akut roham a legtöbb esetben néhány nap alatt rendezhető, a mankó is eldobható, az akut rohamra ugyanis régen bevált gyógyszer van.
Ez után viszont a rohamokat meg kell előzni, senki sem szeretne még egy ilyet átélni.

Hogyan előzhetjük meg?

A vér húgysavszintjét kell a normál tartományban tartani, húgysavcsökkentő módszerekkel.

Köszvény? Nem is olyan ritka...Milyen lehetőségek vannak erre?

Diéta és gyógyszerek.
A köszvényes diéta nem mindig elegendő, ráadásul csak lassan működik. A köszvényes diétánál purinszegény ételeket kell választani, de a szigorú purinszegény diétát hosszú távon nem könnyű betartani. Jó hír viszont, hogy túlsúly esetén a lassú (!) fogyás, az életmódváltás rendszeres mozgással csodákat tehet nemcsak a vér húgysavszintjével, de a vércukorral és a vérnyomással is egyebek mellett… Ez tehát még egyszerűbb és sokszor hatékonyabb is, mint a speciális köszvényes diéta. Mindenesetre érdemes megkérdezni dietetikust vagy a kezelőorvost az egyénre szabott diétáról, mert mindenkinél más és más szabályok lehetnek érvényesek.

A diéta lassan hat, ezért a legtöbb esetben húgysavcsökkentő gyógyszerrel állítjuk be a vér húgysavszintjét, amit rendszeresen ellenőrizni is kell vérvétellel. A gyógyszer dózisát úgy kell beállítani, hogy a húgysavszint a normál tartományba kerüljön. Beállt húgysavszint mellett évente kb. négy vérvételre van szükség kontrollként (egyénileg ez változó!).

Tippek, tanácsok:

– Ne akarjunk 1 hét alatt lefogyni! A nagyon drasztikus diéta köszvényes rohamot okozhat.
– Az alkohol megváltoztatja a húgysav kiürülését, ezért szintén rohamot idézhet elő.
– Nem csak a húsfélék tartalmaznak sok purint. Magas purintartalmú például a bab, a szója stb. is.
– A húgysavcsökkentő gyógyszer nem a roham kezelésére, gyógyítására való, szedését csak a roham múltával kell kezdeni (de a már folyamatosan szedett gyógyszert nem kell roham alatt abbahagyni, csak később a dózison módosítani). Előbb a rohamot kell rendezni, majd a húgysavszintet beállítani.
– Nagyon sok embernek van magas húgysavszintje a vérben, de ez nem egyenlő a köszvénnyel! A magasabb húgysavszint hajlamosíthat köszvényre, de köszvényről csak akkor beszélünk, ha társul hozzá a köszvényes ízületi gyulladás is. Sok embernek van kopásos ízületi betegsége és mellette magas húgysavszintje, de ez nem köszvény.

Szerencsére a köszvény manapság egészen jól kezelhető. Az egészséges életmóddal azonban mi is nagyon sokat tehetünk, hogy elkerüljük a betegséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top