Egészség

Örökletes mellráknál nagyobb a túlélési esély kettős melleltávolítással

A statisztikai adatok szerint a halálesetek többsége azoknál a nőknél következett be, akik kisebb beavatkozáson mentek át az első daganat után.

Az örökletes emlőrákban megbetegedett nők esetében növeli a túlélés esélyét, ha mindkét emlőjüket eltávolítják, nemcsak az egyiket – derítették ki amerikai és kanadai kutatók. Mint a vizsgálatok során kimutatták, 100 nő közül, akinek a mellrák korai stádiumában történő felfedezése után közvetlenül mindkét emlőjét eltávolították, 87 húsz évvel később is életben volt, míg az egyik emlő eltávolítása mellett döntők közül csupán 66.

A nők 0,2 százalékánál figyelhető meg a BRCA1 és BRCA2 géneknek az első emlődaganat kockázatát 60-ról 70 százalékra növelő és a második daganat megjelenését elősegítő mutációja. A mutációk megléte miatt egyre több nő dönt úgy, hogy megelőzésképpen eltávolíttatja mellét. Így tett tavaly Angelina Jolie amerikai színésznő is, akinek a műtét idején nem volt emlődaganata.

A második megbetegedés elkerülése érdekében minden második, mellrákra hajlamos amerikai nő dönt a kettős melleltávolítás mellett, miután emlőrákot állapítottak meg nála, de eddig még nem ismerték, milyen hatása van a kettős melleltávolításnak a halálozás kockázatára.

Azoknál a nőknél, akiknél jelen van a BRCA1 és BRCA2 gén mutációja, az emlőrák korai stádiumában elsődleges kezelésként célszerű javasolni a kettős melleltávolítást – állítják a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top