Egészség

Betiltanák az “anorexiás” játékbabát

Ellenzői szerint arra biztatja a gyerekeket, hogy ne egyenek.

Nenuco Won’t Eat, vagyis magyarul: Nenuco nem eszik – ez a neve annak a játék babának, mely hatalmas felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában.

A spanyol gyártmányú baba fejében és a hozzá tartozó kanálban egy-egy mágnes található. Ha a gyerek a kanalat a baba szájához közelíti, az elfordítja a fejét, mintha nem akarna enni. A kanálban található mágnes elforgatása után viszont már hozzá lehet érinteni azt a baba ajkaihoz, vagyis „meg lehet etetni”.Betiltanák az „anorexiás” játék babát

A játék ellen kampányolók szerint a baba veszélyes tudat alatti üzenetet közvetít, arra ösztönzi a lányokat, hogy megtagadják az ételt. „Nem akarjuk, hogy a gyerekeket olyasvalami befolyásolja, ami a táplálkozáshoz és a testképhez való egészségtelen hozzáállás hirdeti” – fogalmazott Chris Leaman, a YoungMinds gyermek- és ifjúságvédő szervezet egyik vezetője.

A kutatások szerint a gyerekek egyre fiatalabb korban kerülnek a testkép tudatába. Egy baba, amelyik nem hajlandó enni, aligha jó példa számukra” – foglalt állást az anorexia és bulimia ellen kampányoló Beat nevű szervezet. „Bármi, ami arra ösztönzi a gyerekeket, hogy ne táplálkozzanak normálisan, mélységesen aggasztó” – fogalmazott Siobhan Freegard, a Netmums nevű, gyermekneveléssel foglalkozó weboldal alapítója.

A játék gyártója viszont azzal védekezik a támadások ellen, hogy a baba csupán egy olyan valós nehézséget mutat be, mellyel a kisgyerekes anyukák találkoznak. „A játék csupán arról szól, hogy a kislányok a lehető legélethűbben tapasztalhassák meg, hogy milyen ‘igazi anyának’ lenni. Nem biztatjuk a gyerekeket arra, hogy ne egyenek” – fogalmazott Nikki Jeffrey, a gyártó brit képviseletének marketingigazgatója, s hozzátette azt is, hogy a baba az egészséges táplálkozás, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára is tanítja a gyerekeket.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top