Egészség

Bebizonyosodott: veszélyes járás közben SMS-ezni

Akár az egyensúlyból is kibillenthet a mobilos üzenetírás.

Járás közben SMS-t írni és olvasni veszélyes, mert elvonja a figyelmet, kibillenthet az egyensúlyból és le is téríthet az egyenes útról – állapította meg egy ausztrál tanulmány.

A kutatás során 26 résztvevőnek kellett egyenesen előre haladnia. Volt köztük, aki üres kézzel, zavartalanul mehetett, mások a telefonjukon olvastak valamit, és voltak, akik SMS-t írtak. Mozgásukat háromdimenziós méréssel elemezték. A Nyugat-sydney-i Egyetem Siobhan Schabrun agykutató vezette tudóscsoportja így összegezte az eredményeket: az SMS írása, de bizonyos fokig az olvasgatása is befolyásolja a járás és az egyensúlytartás képességét, ez pedig kockázatos lehet.

Az eredmények nem lepték meg a kutatót, aki így magyarázta a tesztek létjogosultságát: azért kellett a kutatásokat elvégezni, hogy bizonyítsák, amit eddig is feltételeztek. Kutatásuk kimutatta, hogy akik járás közben a telefonjukkal vannak elfoglalva, azok nemcsak lassabban haladnak és letérnek az egyenes útról, hanem elkezdenek úgy mozogni, mint egy robot, ez a robotszerű mozgás pedig erősen korlátozza az egyensúlytartást.

Tavaly Melbourne-ben megtörtént, hogy egy kínai turista annyira belemerült a telefonja babrálásába, hogy nem vette észre, amikor a móló végére ért, és belegyalogolt a tengerbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top