Egészség

Küszöbön az influenzajárvány

Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust. A 2014 első hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1) és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így – mint az ÁNTSZ kiemelte – a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. „Még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt kialakul” – hangsúlyozta a hatóság, bár hogy az oltással biztosan nyerünk-e, arról megoszlanak a vélemények. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top