Egészség

CT-re küldenék évente az erős dohányosokat

Többen halnak meg tüdőrák következtében a tengerentúlon, mint mellrákban vagy prosztatarákban.

Minden évben alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatnak (CT) kellene alávetni az erős dohányosokat és azokat is, akik már leszoktak a kemény cigarettázásról – javasolja az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja. Az ajánlás azon 55 és 80 éves kor közötti emberekre vonatkozik, akiknél magas a tüdőrák kialakulásának kockázata a cigarettázás miatt.

Az érintettek közé tartoznak azok az egykori erős dohányosok is, akik az elmúlt 15 évben szabadultak meg káros szokásuktól. Az erős dohányosok kategóriájába tartoznak azok, akik 30 éven át napi egy, vagy 15 éven át napi két csomag cigarettát szívtak el.

Remélik, így megelőzhető az évente mintegy 160 ezer tüdőrák – amelynek a kockázatát csökkenti a B-vitamin – okozta haláleset egy része az Egyesült Államokban, ahol a tüdőrák több áldozatot követel évente, mint az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák együttvéve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top