Egészség

Kiderült: D-vitamin-hiányban szenvedett A hobbit főgonosza

A hobbitok történetének szövegelemzése bebizonyította, hogy a jók gonoszok feletti győzelme részben az utóbbiak egészségtelen táplálkozásának és a napfényt nélkülöző életének köszönhető.

Forrás: tmz.com
Forrás: tmz.com

A D-vitamin hiánya miatt veszíthette el a küzdelmet a hobbitokkal szemben Gollum, A gyűrűk ura trilógia és előzményregénye, A hobbit egyik főgonosza egy brit tanulmány szerint. Nicholas Hopkinson, a londoni Imperial College tudós fiával, Josephfel közösen elemezte J. R. R. Tolkien regényei szereplőinek táplálkozási szokásait és életmódját.

Gollum és a többi szörnyeteg nemcsak amiatt volt legyengülve, mert kerülték a napfényt. Egészségtelen táplálkozásuk (rothadt hús és hal) is a D-vitamin hiányához vezetett, ennek eredményeképpen csontjaik és izmaik elgyengültek.

Bilbo, a hős hobbit ezzel szemben változatosan étkezett – írják a kutatók. Húslevest, csirkét, rakott zöldséget és málnalekvárt is tartalmazott a menüt, amellyel Bilbo a vendégeit kínálta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top