Egészség

Már nyelvvel is kormányozható a kerekes szék

A nyelvbe illesztett különleges piercing segítségével kormányozhatják kerekes széküket, vagy éppen kezelhetik a számítógépet azok, akiknek végtagjai megbénultak.

Egy különleges műszert fejlesztett ki az atlantai székhelyű Georgiai Műszaki Tudományos Intézet kutatócsoportja. Immár nyelvvel is kormányozható a kerekes szék, hála az új készüléknek. A találmánynak azok veszik hasznát, akiknek karja és lába megbénult. A nyelv helyzete adja a különböző utasításokat, amelyeket szenzorokkal ellátott fejhallgató érzékel. A piercing mozdulatának irányát a mágneses erőtér változásai alapján érzékelik a szenzorok. Az utasítások egy iPodra érkeznek, amely a számítógépnek vagy a kerekesszéknek adja át azokat.

A kutatás résztvevői már félórás gyakorlás után boldogultak a rendszerrel. A teszteken 11 végtagbénult beteg és 23 egészséges személy vett részt; a nyelvük irányításával telefonszámot tudtak megadni, a számítógép monitorán tárgyak képére kattintottak, és elektromos kerekes székkel végigmentek egy akadálypályán.

A jövőben azt szeretnék megvizsgálni a kutatók, hogyan boldogulnak a páciensek mindennapi életükben az új kormányzási módszerrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top